הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

קבוצת פרגמטיקה וכישורים חברתיים למטופלים עם פגיעות ראש נרכשות במחלקת שיקום נפגעי ראש במרכז הרפואי שיבא

Talia Dror גוני ברויד אלינה ביחובסקי
שיקום נפגעי ראש, בית החולים השיקומי, המרכז הרפואי שיבא, ישראל

ליקויים ביכולות חברתיות הינם מהליקויים הבולטים והעקביים ביותר בעקבות פגיעות ראש טראומתיות (Traumatic Brain Injury, TBI) ומהווים מכשול לחזרה לתפקוד מלא אישי ומקצועי. תקשורת חברתית דורשת שילוב של כישורי שפה פרגמטיים, התנהגויות חברתיות ויכולות קוגניטיביות. אנשים עם TBI מתקשים להתאים את כישורי התקשורת החברתית לסיטואציה, ועשויים להראות ירידה בתפישה חברתית ובהבנת הכוונות והרגשות של השותפים לשיחה. בנוסף, הם מתקשים להתחיל, לשמור ו/או לסיים שיחה, להישאר ממוקדים באינטראקציה החברתית, לכבד ולהציב גבולות חברתיים, לקחת תור ועוד.

באופן מסורתי טיפולים בכישורי תקשורת פרגמטיים במטופלים עם TBI התמקדו בשימוש יעיל בשפה בהתאם להקשר, וכן פותחו תכניות המדגישות את החשיבות שבשילוב סיטואציות יום-יומיות ותקשורת לא מילולית. בעשור האחרון פורסמו מספר מחקרים אשר הראו את האפקטיביות של טיפול קבוצתי בליקויים בתקשורת חברתית. גישה קבוצתית מאפשרת לחברי הקבוצה ללמוד מההצלחות והכישלונות אחד של השני, לדון בבעיות בחיי היומיום, ולהיחשף לאסטרטגיות אפשריות להתמודדות עם הקשיים.

במסגרת ההרצאה יוצג תיאור טיפול קבוצתי שנערך במחלקת שיקום נפגעי ראש במרכז הרפואי שיבא. הקבוצה כללה 5 מטופלים עם פגיעה מוחית נרחבת מאטיוליוגיות שונות. כל המטופלים סבלו מהפרעות קוגניטיביות-תקשורתיות שונות ומפגיעה בכישורים פרגמטיים וחברתיים. על מנת להעריך את היכולות התקשורתיות נעשה שימוש בשאלון LaTrobe Communication Questionnaire . השאלון הועבר למטופלים ולבן משפחה לפני תחילת הטיפול הקבוצתי ובסיומו. מהניתוח הראשוני של השאלונים עולה: א) פער בין תפיסת הלקות התקשורתית בין המטופל ובן משפחתו לטובת בן משפחתו, ב) עלייה במודעות המטופלים לקשיים בסיום תקופת הטיפול, ג) שיפור ביכולות התקשורתיות אצל משתתפי הקבוצה. הטיפול הקבוצתי אפשר לחברי הקבוצה לשפר את כישוריהם החברתיים בסביבה מוגנת, עודד יזימה תקשורתית והשתתפות בשיח רב משתתפים, אפשר לקבל ביקורת על תפקודם, וכן להציע ולקבל פתרונות לבעיות תקשורתיות שעולות בחיי היומיום.









Powered by Eventact EMS