בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי בתפיסות ובצורות הלמידה המסורתיות. הלמידה המסורתית שהתקיימה בין כתלי הכיתה התמקדה בעיקר באמצעים פרונטליים. ממשק זה התבסס על כך שהידע מצוי אצל מוסר הידע ומתוך כך תפקידו של המורה או המרצה הוא להקנות את הידע שברשותו לקהל התלמידים. תפיסה זו משתנה בקצב מואץ ואת מקומו תופסות תפיסות אלטרנטיביות הרואות בלמידה תהליך מתמיד המתקיים בכל עת. בשעה שאנו ממתינים בתור לרופא, בזמן שאנו עורכים שיחה עם עמית מקצועי או כשאנו נדרשים להסביר את הרציונל מאחורי פעולותינו. השינוי המדובר אינו תולדה רק של שינוי המדיום אלא הוא מבוסס על שינוי בפרדיגמת הידע, המערערת על מקור הידע, משך הזמן הדרוש להקניית הידע, הסמכות הניתנת בדבר שליטה בו, והחלוקה הבינארית בין מוסר למקבל.
שינויים אלו שהולכים ומעמיקים מראשיתה של ה-21, מחוללים תפנית בתהליכי הלמידה ההופכים למתמשכים, לגמישים, למגוונים ולזמינים בזמן ובמרחב[1]. תמורות אלו משנות את האופנים בהם תפסנו את תפקידם של בעלי המקצוע והאופנים בהם הם מכשירים את עצמם לשינויים התכופים במרחבי הידע המקצועיים.
אשל - ג`וינט ישראל היא האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן ובני משפחתו בישראל, רואה את עצמה כחלק משינוי תפיסתי זה הבא לילדי ביטוי בתפיסת ההכשרה והפיתוח המקצועי שאנו מובלים בכל רחבי הארץ. מרכזי ההדרכה הפרוסים בשלושה מוקדים ברחבי הארץ (קריית ביאליק, תל השומר ובאר שבע) מפתחים, מייבאים ומטמיעים ידע ושיטות עבודה חדשניות בתחום הזקנה באמצעות הדרכת אנשי מקצוע העובדים בשדה במטרה לשפר ולקדם את איכות הטיפול בזקנים ואיכות ניהול השירותים הניתנים לזקנים.
השילוב בין הרגלי הלמידה לבין השינויים התכופים הניצבים בפני העוסקים בעולם הזיקנה, מצריך חשיבה חדשנית הן בתוכן והן במתודולוגיה. הללו נצרכים להתעדכן באופן תדיר תוך שהם מקנים לעוסקים במלאכה כלים וידע הרלוונטיים למציאות המשתנה בה הם פועלים. מציאות זו מהווה אתגר משלבי זיהוי פערי הידע והכשרה, עובר בתהליכי ההכשרה וההדרכה וכלה בשימור הידע והנגשתו לאנשי מקצוע.
כדי לענות על אתגרים אלו, אנו נמצאים בתהליך מתמיד של בחינה והתבוננות בעשייה יחד עם שותפינו בממשלה ובמגזר החברתי. מתוך כך לצד מרכזי ההכשרה המסורתיים העוברים שינויים מרחיקי לכת, לפני כשלוש שנים הקמנו את היחידה ללמידה דיגיטלית המסייעת לנו להתאים את אופני הלמידה וההדרכה למציאות המשתנה של המאה ה-21. השילוב שמתקיים בין המענים השונים מאפשר לנו להתחדש ולהתאים את עצמנו למציאות המשתנה בתחומי הידע ובאופנים המתודולוגיים הרלוונטיים.
[1] Kraiger, K. 2014. Looking back and looking forward: Trends in training and development research ,Human Resource Development Quarterly, Wiley Online Library