הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

פיתוח למידה דיגיטלית בעולם משתנה

author.DisplayName
פיתוח ידע, ג'וינט אשל, Israel

למידה דיגיטלית איננה מושג חדש בעולמות הלמידה אבל האופן בו אנו צורכים תכנים דיגיטליים והממשקים החדשים שנכנסו לחיינו משנים ללא הכר את עולם הלמידה שהיה ידוע עד לא מכבר ויוצרים מהפכה של ממש.

בשנים האחרונות אנו עדים למגמה הולכת וגדלה לשילוב למידה דיגיטלית לאורך החיים בעולמות החינוך והעבודה. הלומד הדיגיטלי הוא לא בהכרח סטודנט, מדובר בקהלים חדשים בעלי רמת השכלה שונה ומוטיבציה משתנה.

מאגרים אין סופיים של תכנים וזיהוי הצורך האישי שלנו על ידי מערכות מבוססות אלגוריתמים חכמים מנגישים לנו באופן שוטף הזדמנויות ללמידה בכל מקום ובכל זמן, היישר לכף ידינו. מונחים של חוויית משתמש, למידה אישית, למידה פעילה, למידה שיתופית ולמידה משולבת הפכו לבסיס בפיתוח למידה דיגיטלית ותוצרים דיגיטליים הפכו להיות לשם נרדף לרלבנטיות ואפקטיביות בלמידה.

האפשרויות המגוונות לשילוב טכנולוגיות בתהליכי למידה, וסוגים שונים של טכנולוגיות הופכים את הלמידה הדיגיטלית למונח סל הכולל עשרות פתרונות השונים מאוד זה מזה. גם פלטפורמות הלמידה מתפתחות ומתבססות וחלקן אף הופכות למשאב ציבורי פתוח לכל.

כיום ישנם כ-100 מיליון משתמשים רשומים ברחבי העולם ביותר מ-11,000 קורסים מקוונים גדולים (המכונים MOOC – קורס פתוח מקוון מרובה משתתפים) השייכים ליותר מ-900 אוניברסיטאות. בשנתיים האחרונות נכנסה גם ישראל למעגל הלומדים וכיום יותר ממיליון וחצי ישראלים נחשפים לקורסי MOOC בפלטפורמת קמפוס ישראל דיגיטלי, השייכת למיזם הלאומי של ישראל דיגיטלית של המשרד לשוויון חברתי והמועצה להשכלה גבוהה.

עולם העבודה המשתנה, מספרם העצום של הלומדים והיכולת החדשה לאיסוף נתונים ממערכות לניהול הלמידה השונות הובילו למחקרים שהשפיעו על מגמות חדשות בעולם הלמידה, המצביעות על מעבר מקורסים מקוונים אקדמאיים הפונים לסטודנטים לקורסים קצרים יותר של מיומנויות וידע הפונים ישירות לשוק הארגוני, ומאפשרים למידה זמינה וקצרת מועד.[1]

מגמות אלו מחייב מציאת פתרון לבדידותו של הלומד בסביבה המקוונת. לצורך כך פותחו מודלים שונים ללמידה המשלבת למידה מקוונת ולמידה בכיתה לצד פיתוחים טכנולוגיים שונים המעודדים שיח עמיתים, קבוצות למידה וירטואליות ופיזיות ומלווים אישיים.

[1] Reich, J. and J.A, Ruipérez-Valiente. 2019. The MOOC pivot. Science, 363(6423):130–131.









Powered by Eventact EMS