ישראל, כמו מדינות רבות בעולם המערבי, מזדקנת במהירות. בהתאם לכך עולים גם הצרכים של האוכלוסייה המבוגרת. מצב זה מחייב היערכות של גורמי התכנון והגורמים הטיפוליים, במיוחד על רקע המדיניות הקיימת היום, המעודדת הישארותם של זקנים בקהילותיהם, כשהם נעזרים בעיקר בבני המשפחה. במהלך השנים התפתחה והשתכללה מערכת הטיפול בזקנים, ואיתו גדלו נדבכי הידע בתחום המתבסס על גישה רב-תחומית ורב-מקצועית.[1]
לאור הידע והמיומנויות הרחבות הנדרשות כיום, חשוב שלעוסקים בתחום הזקנה תהיה ראייה רב-מערכתית בכל הקשור לאדם הזקן ולזקנה. בעקבות כך נוצר שיתוף פעולה בין ג`וינט - אשל, משרד הבריאות, משרד הרווחה והאוניברסיטה העברית ונבנה קורס דיגיטלי, בנושא יסודות בגרונטולוגיה, במטרה להנגיש את הידע בתחום. הקורס, המכונה MOOC (Massive Open Online Courses), הוא חלק ממאגר הקורסים של קמפוס ישראל דיגיטלית מטעם המשרד לשוויון חברתי, בו לומדים כיום למעלה ממיליון וחצי ישראלים. מטרת הקורס להקנות ידע בסיסי ועדכני בגרונטולוגיה לעובדים בתחום הזקנה תוך ראייה הוליסטית לטיפול בזקן.
ניתן ללמוד את הקורס בחינם, והוא כולל ארבעה פרקים: מבוא קצר, היבטים פסיכו-סוציאליים בזקנה, היבטים גופניים בריאותיים בזקנה ושימור תפקוד בגיל המבוגר.
הקורס הינו קורס מודולארי וניתן ללמוד אותו כיחידה אחת או בחלקים בהתאם לצרכים. מבנה זה מאפשר להרחיב את קהל הלומדים ולהתאים את התכנים לקהלי יעד שונים באופני למידה שונים (למידה עצמית און ליין ולמידה משולבת (און ליין ופרונטלי).
במטרה לייצר למידה אפקטיבית ומעורבות של הלומד, נבנו רכיבי למידה מגוונים הכוללים: סרטונים, מצגות, פודקאסטים, חידונים, פלטפורמות לדיונים, אינפוגרפיקות וקישורים ללמידת המשך.
במהלך ההרצאה נערוך טעימות מהקורס הדיגיטלי ונתנסה בלמידה.
[1] פרילוצקי, ד. וכהן, מ. 2015. גרונטולוגיה מעשית – מבט רב מקצועי לעבודה עם אנשים זקנים. כרך ראשון. הוצאת ג`וינט ישראל – אשל. ירושלים.