הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

להזדקן עם ולצד אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית – מבט רב-תחומי

author.DisplayName author.DisplayName

רקע: סוגיית ההזדקנות עם ולצד אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית (מש"ה) תופסת בשנים האחרונות מקום רב במחקר ובפרקטיקה, זאת בשל העלייה בתוחלת החיים של אנשים עם מש"ה כתוצאה מהתקדמות הרפואה ושירותי הבריאות והרווחה. המחקר מורה כי תהליכי ההזדקנות הגופניים בקרב אנשים עם מש"ה מוקדמים יותר ומואצים בהשוואה לחברה הכללית. בישראל נקבע גיל 50 כגיל הזיקנה של אנשים עם מש"ה. כך שנוצר מצב ייחודי בו ההורים מזדקנים במקביל להזדקנות בן המשפחה עם מש"ה. מצב זה מצריך היערכות ותכנון רב בשל העומס הטיפולי הכבד והאתגרים הייחודים המתלווים להזדקנות לצד אדם עם מש"ה.

מטרה: מטרת המושב הוא לבחון ולהאיר את ההיבטים השונים של הזדקנות האדם עם מש"ה בקרב בני משפחתו. ההיבטים כוללים : היבט חברתי-פנומנולוגי; היבט משפטי; היבט מגדרי ; היבט תרבותי.

שיטה: במושב יוצגו מחקרים איכותניים בגישות שונות מנקודת מבט ביקורתית, פנמנולוגית, אקולוגית , ומשפטית אודות הזדקנות האדם עם מש"ה ובני משפחתו.

מסקנות והשלכות: מהמחקרים עולה הצורך בתכנון רב תחומי תוך התייחסות להמשכיות ולרצף החיים של האדם עם מש"ה ומשפחתו ומודגשת חשיבות ההיערכות לשינויים הצפויים במהלך ההזדקנות. כל זאת, תוך רגישות למאפיינים התרבותיים השונים של המשפחות והבנת תהליכי ואתגרי ההזדקנות בשלבי ההזדקנות השונים.

אלון זמיר
אלון זמיר
דוקטורנט
אונ' חיפה








Powered by Eventact EMS