הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

פרוטוקול קליני למדידת Suppression of Transient Evoked Oto-acoustic Emissions באמצעות מכשיר Otodynamic ILO v6 והצגת נורמות ראשוניות

שי צורדקר 1 כהתיה אדלמן 1,2
1מכון שמיעה ודיבור, בית החולים האוניברסיטאי הדסה עין כרם, ירושלים, ישראל
2החוג להפרעות בתקשורת, המכללה האקדמית הדסה, ירושלים, ישראל

מבוא: פעילות המערכת ה – Efferent במערכת השמיעה ניתנת למדידה באמצעות בדיקות Suppression of Oto-acoustic emissions (OAE). בבדיקה זו, רושמים פלט אקוסטי עם וללא נוכחות רעש. במידה והפעילות ה- efferent תקינה, מצופה כי הפלט האקוסטי יהיה נמוך יותר בעת השמעת רעש. קיימים פרוטוקולים מגוונים בשימוש מחקרי, אך נכון ליום זה אין פרוטוקול קליני מקובל, ולכן גם לא נורמות מסודרות לבדיקה.

מטרה: לבחון את תוצאותיו של פרוטוקול קליני של בדיקת Suppression of TEOAE ולהגדיר טווח נורמות ראשוני לתוצאות הבדיקה.

משתתפים: הפרוטוקול נבחן על 40 משתתפים (80 אוזניים) בטווח הגילאים 20-30 שנים, בעלי שמיעה בנורמה, טימפ` Type A וללא דיווח על קשיי שמיעה או היסטוריה של מחלות אוזניים.

הליך: הבדיקה נערכה באמצעות מכשיר Otodynamic ILO v6 שבו קיימת אופציה מובנית לבדיקה בעת השמעת רעש קונטרה לטרלית. בפרוטוקול הוצג גירוי נקישה בעוצמה של 60dBpeSPL בפרוטוקול ליניארי. בעת השמעת רעש, הושמע רעש לבן בעוצמה של 65dB SPL לאוזן הנגדית. הבדיקה נעצרה על ידי הבודק כאשר ערכי הרעש השארי הגיעו, בכל התדרים, ל -10dB SPL. מידת ה Suppression נבדקה על ידי חיסור בין הפלט האקוסטי הכולל בעת גירוי ללא רעש, לפלט הכולל בעת השמעת הרעש.

תוצאות: נמצא הבדל מובהק בין פלט התגובה עם לעומת ללא רעש (p<0.0001). חציון ה Suppression בעת השמעת רעש עמד על 0.9dB, ואחוזון 25% עמד על 0.7dB. לא נמצא הבדל סטטיסטי מובהק בין ערכי רעש השארי בין שתי הבדיקות (p>0.9). על פי cut-off של 0.7dB, לכ-15 מתוך 80 אוזניים - מידת ה Suppression היתה פתולוגית. כמו כן, לא נמצא אפקט של אוזן (ימין/שמאל) מין (גברים/נשים) או אינטראקציה בין המשתנים על מידת ה Suppression.

מסקנות: הפרוטוקול המוצע בעבודה זו נמצא כמבחין בפעילות ה Suppression בקבוצת שומעים בתחום הנורמה. Suppression של כ- 0.7dB יכולה לשמש כ- Cut-off לקיומה של פעילות ה Suppression. ייתכן כי שימוש בפרמטרים שונים יניב תוצאות שונות ולכן יש להמשיך ולבחון קבוצות נבדקים גדולות יותר ולבחון האם הפרוטוקול הנוכחי מיטבי.









Powered by Eventact EMS