הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

סבים וסבתות שכולים: הקבוצה ה"שקופה" במעגל השכול

author.DisplayName
עבודה סוציאלית, עיריית כפר סבא, Israel

החברה הישראלית, למודת הכאב והאובדן, השכילה בשנים האחרונות להרחיב את ראיית המעגל המשפחתי הנפגע מהשכול. לאור מגמה נכונה זו, עולה הצורך להכיר גם בסבים, כחלק מהמעגל הראשון של המשפחה השכולה ולאפשר הכרה, ליווי ותמיכה בכאבם.

נשאלת השאלה, מה ייחודו של כאב זה?

עבודה מקיפה שכללה ראיונות איכותניים עם סבים שכולים, בשילוב תיאוריות מעולם השכול (פרפ' רובין, פרפ' ויצטום, דר' מלקינסון, דר' בר-טור ועוד) אפשרו ניסוח של מספר תמות מרכזיות:

אובדן נכד: קסם ההיווצרות אל מול גודל האובדן.

סבאות הינו תפקיד המקפל בתוכו עוצמות רגשיות ומשמעויות רבות לפרט ולמשפחה במעגלי חייהם. מתוך כך ניתן להסביר את גודלו ועוצמתו של אובדן נכד המנוגד למהלך החיים הטבעי.

הדחקת חלקם בכאב מתוך תחושת אחריות לילדיהם – "מאחורי הקלעים".

סבאות הינו תפקיד "נשיאותי" בעל חשיבות ומשמעות, שלא בהכרח מאפשר התערבות. לרוב יישארו הסבים כצופים מהצד, עם כאב וצורך לעשות, אולם ללא אפשרות לממש.

"אובדן כפול": אובדן נכד ואובדן הבן כדמות תומכת.

באובדן כה קשה, נוצר מפגש עדין בין התהליך הטבעי של חילופי תפקידים "הורה–ילד", לבין הכאב הרב בו מחפש כל אחד מבני המשפחה הנפגעים מזור, חמלה והבנה מזולתו.

השפעת האובדן על מצבם הפיזי, פסיכולוגי חברתי של הסבים.

קיימת השפעה ישירה של אובדני הגיל, על בריאותו הנפשית ויכולת התמודדותו של האדם המבוגר עם מצבי לחץ ומשבר. אובדן נכד, בנוסף לריבוי אובדני הגיל, מהווה גורם סיכון משמעותי וקריטי לקבוצה זו.

בהרצאה יוצג פרופיל הסבים השכולים על צרכיהם הייחודיים, שבריריותם ומקומם המורכב במשפחה השכולה ובמשפחת השכול. בנוסף יוצג המודל הרב ממדי להכרה ולטיפול בסבים שכולים שפותח על ידי.









Powered by Eventact EMS