הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

משמעות מעמד הפרידה מאדם שהלך לעולמו

נועם ליפשיץ-טילינגר
מנהל קשרי קהילה והדרכה, עלי שלכת

ברחבי העולם, משחר ההיסטוריה, נפרדים אנשים מיקיריהם שהלכו לעולמם במגוון טקסים. ישנם אלמנטים חוזרים כמעט בכולם, עם הבדלים הקשורים לתרבות, גיאוגרפיה, דת, פילוסופיה, תפיסת עולם ועוד. הפרידה מאדם שנפטר היא חלק מארבעת מעגלי החיים: לידה -התבגרות – נישואין - מוות. כפי שאנו משתנים בכל אחד ממעגלים אלו, כך גם לגבי המעגל האחרון- דרכו האחרונה של האדם, רגע המוות.

בישראל, רוב הטקסים הם בעלי אופי דתי, אולם עם חלוף השנים מתפתחות יותר ויותר אפשרויות לטקסים אלטרנטיביים, כאלו התואמים לתפיסת העולם של הנפטר ובני משפחתו.

מעמד הפרידה, שפיתח בית הלוויות "עלי שלכת", הוא מעל ומעבר לטקסים אלו. הוא נבנה מלכתחילה במחשבה הכוללת התייחסות לאבלים הקרובים, תוך שימת דגש על אלמנטים המסייעים להם להתמודד בצורה אפקטיבית עם הפרידה מאהובם, זאת משום שהוא מותאם בצורה אישית אליהם ואל הנפטר עצמו.

במעמד הפרידה יש שימת דגש על הנפטר, אך בשונה מטקסים רגילים, גם על האבלים- בני משפחתו וחבריו. מבחינתם, יש לכך משמעות רבה, שכן מעמד הפרידה הוא הוא חוויה חזקה, כואבת וטוטאלית. במידה רבה, אופי מעמד הפרידה ישפיע על המשך דרכם, ללא יקירם, שהלך לעולמו.

ישנם אנשים שלא מקדישים מחשבה נוספת לחשיבות מעמד הפרידה. הם השתתפו בהלוויות רבות, וכמעט כולן מתנהלות באופן דומה. אולם, אלו שנחשפו למעמד פרידה המתוכנן מראש, ובקפידה, ע"י איש מקצוע שהוכשר לתחום, והכולל בתוכו את התוכן הרלוונטי למשפחה ולאדם שנפטר, כמו גם את כל הצדדים הלוגיסטיים של מעמד הפרידה, רובם ככולם מעידים על המשמעות הרבה במעמד כזה, עבורם.

זאת ועוד, רבים ממעמדי פרידה אלו מוזמנים מראש ע"י הנפטר עצמו, כך שגם הוא יודע שבלכתו מן העולם, יהיה זה בדיוק כפי שהוא רוצה.









Powered by Eventact EMS