הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

טיול וירטואלי במרכז יום לעולים (immigrants) דוברי אנגלית עם דמנציה – טיפול מבוסס שפה ותרבות

author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName

רקע: דמנציה היא מחלה מאתגרת המשפיעה לא רק על החולה אלא גם על משפחתו והסביבה. התמודדות עם התפתחות המחלה קשה עוד יותר עבור עולים (immigrants) אשר אינם מכירים השירותים הקיימים וחסרים כישורי שפה ותרבות לניווט במערכת הבירוקרטית. רוב האנשים יסכימו כי שירותי קלינאות תקשורת צריכים להתקיים בשפת הדיבור של מקבל השירות. במושב זה נרחיב תפיסה זו ונדבר על החשיבות של מסגרת טיפול מבוססת שפה ומותאמת תרבותית למטפלים באנשים עם דמנציה. הנחת היסוד שלנו היא שירותים לאנשים עם דמנציה ומטפליהם העיקריים צריכים להינתן בשפתם.

שיטה: מלב"ב, עמותה ללא כוונת רווח מטפלת באנשים עם דמנציה ומשפחותיהם קרוב ל 40 שנה. העמותה מפעילה מרכזי יום, טיפול ביתי וקבוצות תמיכה. אנו מאמינים בעבודה עם החוזקות של אנשים עם דמנציה והתאמת הסביבה לצורכיהם. לכן בנוסף לשלושה מרכזי יום הפועלים בשפה העברית אנו מפעילים שלושה מרכזים נוספים באנגלית, רוסית וצרפתית עבור עולים שהגיעו לישראל מארצות הדוברות שפות אלו. כל המרכזים עובדים בשיטת "האדם במרכז" תוך שימת לב מיוחדת לצרכי השפה והתרבות הייחודיים של כל קבוצה. התאמת הסביבה לכל קבוצה לוקחת בחשבון לא רק את שפת הדיבור אלא גם איזו מוזיקה להשמיע, אוכל להגיש, עיצוב חדר הפעילות והאווירה, נושאי שיחה לדיונים ועוד.

תוצאות: בהרצאה זאת נחלוק ניסיון של למעלה מעשרים שנה בהפעלת מרכזי יום ותמיכה משפחתית המבוססים על שפה ומותאמים תרבותית. נדון בנקודות שיש לקחת בחשבון כשמתכננים ומפעילים מרכזים כאלה לדוברי אנגלית: עיצוב פיזי של הסביבה, בחירה והכשרה של צוות ותכנון פעילויות. כמו כן נדון בנושאים העולים מעבודה עם עולים (immigrants) המטפלים באנשים עם דמנציה.

מסקנות: הפעלת מרכז יום לעולים (immigrants) דוברי אנגלית זה חלק משיטת הטיפול במלבב ש״האדם הוא המרכז״person centered care. יש צורך בעוד שירותים קהילתיים המתאימים לצרכיהם המיוחדים של עולים עם דמנציה.

רחל ברנבאום
רחל ברנבאום
גרונטולוגית








Powered by Eventact EMS