רקע: התקדמות הטכנולוגיה והרפואה המודרנית מאפשרת מתן טיפול מתמשך לחולים במחלות כרוניות. כתוצאה מכך, לצד הזדקנות האוכלוסייה, גדל מספר האנשים הסובלים בשנים האחרונות לחייהם ממחלות כרוניות קשות ובהן סרטן, אי ספיקת לב, אי ספיקת ריאות, אי ספיקת כליות, דמנציה ומחלות ניווניות. רוב האנשים האלו עתידים לסיים את חייהם בסבל פיזי, נפשי ורוחני. הטיפול הפליאטיבי הינו גישה טיפולית המשפרת את איכות החיים של חולים ובני משפחותיהם, בהתמודדות עם מחלות חשוכות מרפא, דרך מניעה והקלה על סבל ע"י גילוי מוקדם ואומדן מקצועי של כאב ובעיות אחרות, גופניות פסיכוסוציאליות ורוחניות (WHO2002).
התכנית הלאומית שואפת לאפשר לכל האנשים החולים במחלות חשוכות מרפא המאיימות על חייהם ולבני משפחותיהם לנהל חיים מלאים, עצמאיים ומכבדים, ולקבל טיפול התואם את העדפותיהם וערכיהם. זאת, במציאות שתכלול סל רחב של שירותים פליאטיביים שיסופק על ידי צוות רב-מקצועי בעל ידע והכשרה בתחום, באיכות ובנגישות גבוהים בכל שלבי המחלה ובכל מקום שבו יבחר החולה לקבל את הטיפול.
מטרה: המרכזיות והחשיבות של הכשרה פליאטיבית הודגשה בכל הוועדות שהוקמו לקביעת ההמלצות לתכנית הלאומית כמפתח לפיתוח השירותים לכן הוגדרו כחלק מיעדי התכנית הלאומית:
להעלות את המודעות של אנשי מקצוע לעקרונות בסיסיים בטיפול פליאטיבי, ובכלל זה קבלת החלטות טיפוליות ביחד עם המטופל, בהתאם לערכיו, להעדפותיו ולצרכיו.
לפתח מערך הכשרת כוח אדם ולהגביר את הידע, ההכשרה וההשתלמויות בתחום.
שיטה:
כשלב ראשון, פותחו שלושה אפיקי הכשרה לקהלי יעד שונים, במסגרת הכשרה במהלך העבודה:
1. קורסי הקניית ידע בתחום הפליאטיבי בחלוקה סקטוריאלית ובפריסה ארצית, המיועדים לאנשי צוות בין מקצועי: רופאים/ות, אחים/ות, עובדים/ות סוציאלים/יות, פסיכולוגים/יות ומקצועות הבריאות, אשר סיימו את לימודיהם הרשמיים ובאים במגע ישיר ויום-יומי עם חולים כרוניים, עם זקנים ועם אנשים החולים במחלות קשות ובמצבי סוף חיים.
2. הכשרת צוותים מקדמי שינוי בטיפול הפליאטיבי אשר מטרתה פיתוח קבוצת מנהיגות, נציגים נבחרים בעלי ידע פליאטיבי רחב, במערכת הבריאות בישראל, להנהגת והובלת שינוי תפיסה ויישום פרקטיקה בתחום הפליאטיבי בקרב הצוותים הבין מקצועיים במוסדות השונים לרבות קופת חולים, בתי חולים ומסגרות שונות בקהילה. עד כה התקיימו 4 מחזורים של הכשרת צוותים מקדמי שינוי אשר הקיפו את כלל הארגונים בארץ, סך הכל כ - 300 משתתפים.
3. הכשרת "בוטיק" של 7 זוגות מנטורים פליאטיביים מארגונים שונים בפריסה ארצית, המיועדת לאנשי מקצוע, חלקם מקרב קהילת מקדמי השינוי וחלקם מומחי תוכן בכירים בתחום, בעלי ידע ומומחיות בטיפול הפליאטיבי, מצויינים בתחומם המקצועי, אשר ילוו אנשי מקצוע חדשים במסגרת המוסד והקהילה. במסגרת ההכשרה נלמדים מיומנויות וכלים שונים המכוונים לשיפור יכולת הליווי והחניכה האישיים וכן מיומנויות הדרכה קבוצתית, כל זאת בשילוב סימולציות מונחות עם שחקנים מקצועיים וביצוע תהליכי למידה עוקבים.