הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

גנטיקה ואוטיזם, השלכות לאבחון ולהגדרה

פרופ' אילנה גוזס
אוניברסיטת תל אביב, ישראל

לפני כ-20 שנה גילינו במעבדה שלי גן בשם ADNP אשר בהיעדרו המוח אינו נוצר, והעובר מת בשלב מוקדם. בהמשך מצאנו שלאותו גן יש תפקיד בהתפתחות הקוגניציה, וכי עוברים עם חסר חלקי ב-ADNP ישרדו, אך יסבלו במהלך חייהם מליקויים בזיכרון ולמידה, ולעיתים רבות גם מאוטיזם. כמו כן איתרנו והפקנו מהחלבון המקודד על ידי הגן מקטע פעיל ששמו .NAP בשנים האחרונות, עם התפתחות הטכנולוגיה של ריצוף גנטי, התגלו אצל חלק מהילדים האוטיסטים ו/או ליקויים בזיכרון ובלמידה מוטציות אקראיות בגן ,ADNP המתחוללות כנראה במהלך ההיריון: החלבון הנוצר קצר מהרגיל, וכתוצאה מכך, הילדים סובלים מחסר חלקי ב-ADNP. תופעה זו מכונה תסמונת ,ADNPואנחנו ביקשנו לבדוק אם היא ברת-תיקון.

לצורך המחקר פיתחנו זן חדש של עכברים: זיווג של עכברים עם תסמונת ADNP עם עכברים בעלי חומר פלורסנטי זוהר במוחם. החומר הזוהר מסמן את הנקודות במוח שבהן נוצרות הסינפסות – נקודות הקישור בין תאי העצב. בזכות הזיווג בין שני סוגי העכברים יכולנו לראות ולספור במדויק את כמות הסינפסות הנוצרות במוח. מצאנו שבעכבר עם תסמונת ADNP נוצר רק כחצי ממספר הסינפסות בהשוואה לעכבר בריא – בעיקר באזורי קליפת המוח הגדול וההיפוקמפוס של המוח, האחראים למרבית הפעילות הקוגניטיבית. אותם עכברים הראו תכונות של עיכוב התפתחותי, קושי חברתי ורגישות יתר, בדומה לילדים עם פיגור שכלי ואוטיזם.

בשלב הבא טיפלנו בעכברים הפגועים, הזרקה יומיומית של NAP מרגע לידתם, והמשך טיפול כתרסיס לאף לעכברים שנגמלו מיניקת חלב האם. התוצאות היו מרשימות ביותר. העכברים המטופלים, בניגוד לאלה שלא טופלו, התפתחו באופן משופר ואף תקין על פי מגוון מדדים: הם השמיעו קולות כדי לקרוא לאימהותיהם, גילו יכולת הליכה וכושר זיכרון תקינים, ידעו להבחין בין עכבר מוכר לבלתי מוכר, ופיתחו כוח בשריריהם – בדומה לעכברים בריאים. בדיקת מוחם של העכברים שטופלו ב-NAP העלתה כי הוא החל לייצר מספר תקין של סינפסות.

נכון להיום נמצא NAP (המכונה גם 201CP) בפיתוח בחברת קורוניס נוירוסיינס, תחת חוזה רישוי מ"רמות" שליד אוניברסיטת תל אביב, ופרופסור גוזס משמשת כמדענית הראשית של החברה. קורוניס קיבלה אישור ממנהל המזון והתרופות האמריקאי – FDA למעמד של תרופת יתום עבור 201CP לטיפול בילדים עם תסמונת ADNP.

ראוי לציין ש- ADNP הינו אחד מהגנים המובילים על הרצף האוטיסטי, אך ישנם גנים רבים נוספים בעלי תפקיד דומה ל- ADNP מחד עידוד בניית סינפסות וגמישות מוחית ומאידך בקרה על תפקוד תקין של ביטוי ה- DNA. הבנת הגנים הללו המחוללים אוטיזם, הקשר ביניהם והשונה ביניהם תעזור לפיתוח שיטות אבחון ייחודיות מחד וטיפולים אישיים (רפואה מתואמת אישית) ומשותפים שיביאו מזור ולו גם חלקי.









Powered by Eventact EMS