רקע: ברונכיוליטיס היא מחלה זיהומית הפוגעת בדרכי הנשימה התחתונות של תינוקות. הטיפול בברונכיוליטיס הינו תומך בלבד. במחקרים קודמים תוארו ירידה בלחץ דם והפחתה בפעילות אפילפטיפורמית תוך האזנה לסונטה K488 מאת מוצרט. בפגים, השמעת הסונטה הביאה לירידה בתצרוכת האנרגיה וקיצור משך האשפוז.
מטרתנו היתה לבדוק את השפעת ההאזנה למוזיקה על מהלך המחלה בילדים המאושפזים עם ברונכיוליטיס.
שיטות: המחקר הינו פרוספקטיבי, התערבותי וכפול סמיות. אבחנה של ברונכיוליטיס נעשתה על סמך הערכה קלינית. המטופלים חולקו ל-3 קבוצות באופן אקראי: 1) קבוצת המחקר- סונטה K488 מאת מוצרט 2) קבוצת ביקורת א` - מוזיקה אינסטרומנטלית 3) קבוצת ביקורת ב` - קבוצת שקט. משך ההשמעה היה 10-24 דקות. נעשה שימוש במכשירי MP3 ואוזניות אטומות שהותאמו לאוכלוסיית המחקר. חומרת המחלה הוערכה לפני ואחרי ההשמעה באמצעות מדד Modified Tal.
תוצאות: למחקר גויסו 52 ילדים, בגיל ממוצע של 4.8 חודשים (SD=4.4). בוצעו 70 השמעות (23 של סונטה מאת מוצרט, 22 של מוזיקה אינסטרומנטלית ו-25 של שקט). הודגמה ירידה משמעותית במדד של חומרת המחלה לאחר ההשמעה מ-7.1 ל-6.1 (P <0.001) בכל הקבוצות. לא נמצא הבדל בין הקבוצות. היתה הענות טובה לטיפול והוא נסבל היטב.
מסקנות: ניתוק המטופל מהסביבה הרועשת (גם בעת השמעת שקט), הוביל להשפעה מיטיבה עם ירידה במדדי חומרת המחלה. יתכן שהרעש במחלקת אשפוז מגביר את הדחק ומשפיע לרעה על המדדים הפיזיולוגיים. בידוד המטופל מהרעש הסביבתי יכול לשמש כלי פשוט ליישום וחסר תופעות לוואי במחלה שאין לה טיפול יעיל.
אמנם לא הדגמנו השפעה ייחודית של מוזיקה מאת מוצרט, אך מדובר על השמעה לפרקי זמן קצרים מאד. יש מקום לבדוק השפעת חשיפה ארוכה יותר של מוזיקה על משך המחלה וחומרתה.