הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הצגת התכנית הלאומית לטיפול פליאטיבי ומפחית סבל – 2017 – 2019

אירית לקסר-עשהאל
ראש אגף הגריאטריה ומנהלת התכנית הלאומית לטיפול פליאטיבי, משרד הבריאות

רקע: הטיפול הפליאטיבי הינו גישה טיפולית המשפרת את איכות החיים של חולים ובני משפחותיהם, בהתמודדות עם מחלות חשוכות מרפא, דרך מניעה והקלה על סבל ע"י גילוי מוקדם ואומדן מקצועי של כאב ובעיות אחרות, גופניות פסיכוסוציאליות ורוחניות (WHO2002).

מטרה: יצירת תשתית של שירותים פליאטיביים רב מקצועיים בקהילה ובבתי החולים, והעלאת המודעות להם. התכנית רואה את האדם במרכז, וכשותף מרכזי בקבלת ההחלטות אודותיו.

יש הכרה בצורך להיענות לרצונם של אנשים לתכנן את חייהם בבריאותם, ובעת מחלתם, החל מאבחון של מחלה קשה לאורך שלבי המחלה ועד לסוף החיים. השאיפה היא לאפשר לאנשים עם מחלות קשות ולבני משפחתם לנהל חיים מלאים, עצמאיים ומכבדים בהתאם להעדפותיהם, במציאות שתספק להם פריסה רחבה של תמיכה ושירותים באיכות ובנגישות גבוהים.

שיטה: במהלך השנתיים האחרונות התכנית הלאומית פועלת באפיקים שונים, לקהלי יעד שונים במטרה לקרב את המציאות לחזון:
תוכנית לצוותים מקדמי שינוי בטיפול פליאטיבי.
תמיכה במטפלים - הכשרה וליווי צוות בכל מוסד לתמיכה בצוות מטפל: נערכו 2 מחזורים לכל בי"ח גריאטריים עם גריאטריה פעילה ובניית צוות של אחות ועו"ס מכל מוסד ליישום תכנית תמיכה.
תימרוץ מחקרים ישומיים בתחום הטיפול והכשרה פליאטיבי – המחקרים מתבצעים ב- 3 בתי חולים [בשיתוף אשל].
מחקר מלווה ע"י חברת צופנת, לגבי תהליכי ההתערבות, הכשרה ומודעות. [בשיתוף אשל]
עלון "עקרונות מנחים להתנהלות בטיפול הפליאטיבי" הופק והושק בכנס בינואר 2019. נמצא בשלבים אחרונים של תרגומו לאנגלית, ערבית, ורוסית והעלאתו לאתר משרד הבריאות.
הוחל בבניית אתר יעודי פליאטיבי (תקשורת דיגיטאלית) למתן מענה לחולה הפליאטיבי ומשפחתו בשלבים השונים.
ימי הכשרה " משקפיים פליאטיביות לחברי ועדות אתיקה " גישה פליאטיבית לועדות אתיקה בבתי החולים, נערכו 2 ימים השתתפו כ-60 משתתפים מכ-20 בתי חולים מתוכננים עוד 2 ימים ב- 2020.
מבחני תמיכה לקופות: הכללת מטופלים פליאטיביים מרותקי בית ואמבולטוריים שאינם באשפוז הוספיס בית במבחני תמיכה לחולים מורכבים עם צוות רב מקצועי, ומבחן למטופלים עם אי ספיקת לב ואי ספיקה נשימתית – שאושרו ליישום ב 2019
והכנת מבחן תמיכה לקופות בנושא טיפול פליאטיבי להוספיס בית, ומרפאות פליאטיביות.
בנובמבר 2019 נפתחו 4 קורסים להעשרת ידע פליאטיבי, לאנשי מקצוע ראשוניים ,[רופאי משפחה, אחיות קהילה ,עוס פסיכולוג, ומקצועות הבריאות] הקורסים נערכים באשל בתל השומר ומתוכנן לבצע עוד שני מחזורים בצפון ובדרום.









Powered by Eventact EMS