העבודה במשרד החינוך מזמנת למטפלים הפרא-רפואיים, ובכללם קלינאי התקשורת, אפשרות לעבודה עם הילדים בדרכים מגוונות, ומאפשרת לצוותים שיתופי פעולה וחשיבה יצירתית. שיתופי פעולה אלה מובילים לראיה רב תחומית של הילד, וע"י כך מאפשרים לכל מקצוע להביא את זווית הראיה המיוחדת שלו. החשיבה הצוותית של הצוותים הפרא רפואיים בינם לבין עצמם, ובין צוותים פרא-רפואיים לצוותים החינוכיים מניבה בניית תוכניות ייחודיות ומובילה להישגים משמעותיים של התלמידים.
המושב יציג אפשרויות התערבות שונות בתוך המסגרת החינוכית המשתנה. התערבויות המשנות את פני בית הספר והגן, ומאפשרות למידה משמעותית עבור הכלל ומשנה חיים עבור התלמיד. נציץ לתוך גיבוש תוכניות התערבות של צוותים בתוך בית הספר ובתוך הגן, ונגלה אפשרויות שילוב ילדים מתוך מסגרות החינוך המיוחד בחינוך הרגיל. נסקור רעיונות, עקרונות, אתגרים ודילמות.
הרצאה מספר 1
שם ההרצאה: תכניות עבודה ספירליות בתחומי המשחק והשיחה בקרב אוכלוסיית מש"ה בבית הספר "בן יהודה"
מציגות: צוות קלינאיות תקשורת בבית הספר "בן יהודה" (ירושלים) בהדרכת עדנה צוהר. מוריה גלבוע, קלינאית תקשורת, משרד החינוך, איילת אשחר בלוגבסקי, קלינאית תקשורת, משרד החינוך ויחידה התפתחותית
בבית ספר בן יהודה לומדים תלמידים המאופיינים במוגבלות שכלית התפתחותית קלה עד בינונית בגילאי 17- 7 שנים.
מרבית התלמידים מתקשים בתפקוד עצמאי במטלות היום-יום ובמיומנויות תקשורתיות-חברתיות.
תכנית הלימודים הבית ספרית כוללת שיעורים המיועדים לפיתוח מיומנויות אלו. במסגרת שיעורים אלו מעבירות קלינאיות התקשורת שיעורי "פנאי" ו"שיחת חוויות". על מנת לייצר שפה בית ספרית, ולהוביל שינוי מהותי בקרב התלמידים ובתפיסה של הצוות החינוכי, הוחלט לבנות תכנית ספיראלית ומודולארית בתחומים אלו. בהרצאה נציג את התוכניות, נפרט את התהליך שעברנו בבית הספר, נרחיב על העקרונות שהנחו אותנו ונשתף בקשיים ובדילמות שעלו במהלך התוכנית.
כיום אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך ההטמעה לשימוש בתוכניות שנבנו ומתחילים לראות שהתהליך נושא פירות.
הרצאה מספר 2
שם ההרצאה: קלינאית בבתי הספר: האם ניתן לחולל שינוי משמעותי ב-6 שעות שבועיות? המסע לעבר עבודה שיתופית אקולוגית.
מציגה: שירה פוקס, קלינאית תקשורת M.A, משרד החינוך
אחד האתגרים המשמעותיים העומדים בפני קלינאי התקשורת בכיתות לקויי למידה הוא יצירת תהליך למידה משמעותי והשגת מטרות שפתיות ולימודיות במספר שעות מצומצם (6 שעות שבועיות בכיתה המונה לפחות 12 תלמידים). האם ניתן להגיע לכל ילד ולקדם את יכולותיו השפתיות ואת יכולותיו הלימודיות הכוללות קריאה, כתיבה בהתערבות מצומצמת כגון 6 שעות שבועיות בלבד?
בשנים האחרונות כחלק מתהליך הפיתוח המקצועי במוסדות החינוך המיוחד, הוחלט לשים דגש על שיתוף הפעולה בין אנשי הצוות החינוכי והפרא- רפואי. המעבר מעבודת היחיד לעבודה שיתופית אקולוגית המערבת את אנשי הצוות מאפשרת לתהליך הלמידה להיות משמעותי ויעיל ולחולל שינוי בהתקדמותם של התלמידים.
בהרצאה אתאר את המסע שלי לעבר העבודה השיתופית אקולוגית שהביאה לשינוי משמעותי בכל המערך הלימודי לאורך השבוע כולו. אציג תיאור פרקטי של עבודת הקלינאית במשך שנה בכיתה תוך התמקדות בתיאור המעבר מעבודה יחידנית בתוך חדר הטיפול, ללא שיתוף פעולה של הצוות המקצועי וצוות ההנהלה לעבודה כיתתית שכוללת שיתוף פעולה מלא של אנשי הצוות. אציג כיצד ניתן לנצל באופן מיטבי ומשמעותי את שש השעות השבועיות הניתנות לקלינאי ולחולל בשעות אלו מהפך בהתקדמותם הלימודי- שפתי של התלמידים. השינוי יוצג מנקודת המבט שלי ומנקודת המבט של מחנכת הכיתה.
הרצאה מספר 3
שם ההרצאה: ג`ורג` הסקרן הולך לגן - קלינאית תקשורת בעולם האקולוגי החינוכי
מציגה: רעות דרוקמן, קלינאית תקשורת, מומחית תחום מתי"א רמת גן
בשנים האחרונות משנה החינוך המיוחד את פניו, מתוך ראייה אקולוגית חינוכית. ראייה זו מבוססת על התיאוריה של ברונפברנר, הטוענת כי התפתחות הילד מושפעת, בין השאר, מיחסי הגומלין שבין המערכות המשפיעות על חייו. וכן נמצאת בהלימה למודל הicf הרואה בשיפור התפקוד בחיי היומיום את המטרה העיקרית של הטיפולים הפרא רפואיים השונים. מתוך אלו יוצא המודל האקולוגי החינוכי, הקורא למטופלים הפרא רפואיים לקחת חלק פעיל בחיי היומיום בגן, לגוון ולהרחיב את סל הכלים הטיפוליים והזדמנויות הלמידה, להעשיר את יחסי הגומלין עם אנשי הצוות החינוכי והטיפולי ולכלול את ההורים כחלק מהתוכניות הטיפוליות השונות.
מודל זה מציב אתגר בפני המטפלים, האמונים על טיפול פרטני לרוב בחדר טיפולים מוגדר. בהרצאה אשתף במסע שלי לעולם האקולוגי, כקלינאית בגן עיכוב התפתחותי. על האתגרים שתפיסה זו מציבה בפנינו ועל האופן שבו רעיונות, פתרונות ושאלות ממשיכים לעלות, להשתנות ולהשתכלל במשך השנים.
הרצאה מספר 4
שם ההרצאה: גאוות יחידה: קלינאית תקשורת במשרד החינוך
מציגה: דר` אפרת רז, קלינאית תקשורת, מומחית תחום ומדריכה במת"י פתח תקווה.
קלינאי התקשורת במערכת החינוך עובדים עם אוכלוסיות מגוונות של ילדים הן מבחינת הגילאים, הן מבחינת הקשיים שהילדים מציגים והן מבחינת המסגרות החינוכיות בהן הם לומדים ומשולבים. קלינאי התקשורת מהווים חלק משמעותי מהצוות הרב מקצועי העובד עם התלמידים בתוך המסגרות הללו.
העבודה במערכת החינוך מזמנת לקלינאי התקשורת את האפשרות לבצע את תהליכי ההערכה וההתערבות בסביבתו הטבעית של התלמיד. גן הילדים הוא הסביבה הטבעית של הילד שבה מתרחשים אירועים מוכרים ושגרתיים. השפה שהילד רוכש נלמדת באירועים אלו הקשורים לצורכי היום-יום שלו ולתפקודו בגן הילדים, במשפחה ובחברה בכלל. יש לציין כי למידה בסביבה הטבעית של הילד מעוררת בו מוטיבציה רבה להשיג את צרכיו בתוך ההקשר הנתון ומזמנת לו צורך אמיתי בתקשורת ובעקבותיו שימוש בשפה. כך יש אפשרות להקנות לו שפה פונקציונלית ורלוונטית בזמן אמת, למשל באמצעות משחק בקבוצות בפינות הגן השונות.
בהרצאה זו אתמקד בעבודת הקלינאית במסגרות החינוכיות ובמיוחד בגני החינוך המיוחד, אציג מגוון רעיונות להתערבות טיפולית ולשיתופי פעולה ובעיקר, אהיה גאה בעבודתנו הייחודית.