הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

הגדרת תפקיד קלינאי תקשורת באבחון ובטיפול בבעיות אכילה ובליעה

צוות הכתיבה: יו"ר הועדה: ד"ר נגה נתיב-זלצר, חברי הועדה: ד"ר אשרת סלע, ד"ר יעל מנור, ד"ר נעמה שחר, אורלי ברגרזון ביטון (MA) , אפנאן פרח ((MA , רות בן הרוש (MA) , טניה סיגייב

קריאה מקצועית: ג`ודי בלינדר- אדלקופ (MA)

ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization) קבע מערכת קלסיפיקציה עולמית של עובדי בריאות (International Classification of Health Workers), המגדירה כי תפקידם של קלינאי התקשורת לאבחן ולטפל בהפרעות בליעה. קלינאי התקשורת התמקצעו בעשורים האחרונים באבחון הפרעות אכילה (feeding disorder) והפרעות בליעה ((dysphagia ובטיפול באנשים עם הפרעות אלו ושיקומם. כיום, משמשים קלינאי התקשורת כאיש מקצוע מרכזי בתחום במסגרות שונות.

מטרת נייר העמדה להציג את המומחיות הייחודית של קלינאי התקשורת בהערכה קלינית תפקודית ואינסטרומנטלית של תפקודי אכילה ובליעה בקביעת תכנית התערבות ובטיפול ישיר עם אנשים מינקות ועד זקנה. בשנת 1989 פרסם ארגון ה-National Institute of Health (NIH) בארצות הברית מסמך רשמי המפרט את תפקיד קלינאי התקשורת באבחון והתערבות בהפרעות בליעה והדגיש את היתרונות והחיוניות של עבודת קלינאי תקשורת בטיפול ב הפרעת אכילה ובליעה. קלינאי התקשורת רוכשים ידע, מיומנויות וניסיון קליני בהערכת הפרעות אכילה, בליעה ובטיפול בהן. ידע קליני מבוסס מחקרית זה נרכש במסגרת קורסי חובה במהלך התואר הראשון ובתארים מתקדמים במסגרת החוגים להפרעות בתקשורת, בהתנסויות קליניות ובלימודי המשך המיועדים לקלינאי תקשורת. חוגי התואר הראשון להפרעות בתקשורת הם היחידים ממקצועות הבריאות המשלבים קורס חובה בהפרעות אכילה ובליעה. אי לכך, מסמך זה מגדיר את תפקיד קלינאי התקשורת בתהליכי אבחון וטיפול בהפרעות אכילה ובליעה. עמדת האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת היא שקלינאי תקשורת הינם אנשי הצוות המרכזיים באבחון וטיפול בהפרעות אלו. הם בעלי מקצועיות ייחודית באבחון קליני ואינסטרומנטלי של הפרעות אכילה ובליעה אורו-פארינגיאליות, וכן האחראים על פיתוח ויישום של תכניות טיפול שמטרתן שיפור או פיצוי של הפרעות אלו.

תחום האבחון והטיפול בהפרעות אכילה ובליעה נמצא בהתפתחות עולה ומתמדת, לכן נייר עמדה זה מהווה בסיס למסמך דינמי שיתעדכן בהתאם להתפתחויות שיחולו בעתיד בתחומים אלו.









Powered by Eventact EMS