הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

נייר עמדה: התערבות שפתית לתלמידים עם לקות שפה-למידה בגיל ביה"ס

שותפות לכתיבה (לפי סדר א"ב): גלית אביבי-בן צבי, שירי אופיר, עדנה אתרוג, עמליה בר-און, אביטל בראון, שולמית גלוסקין, יערה גרינשטיין, לינא חאג', אירית כצנברגר, בתיה סרוסי, עינת פולק, סמדר פתאל, נועה צבר, עדנה צהר, חלי צווילינג, ורדה קריזר

נייר העמדה נועד לספק מידע הן לקלינאי התקשורת והן לצוותים חינוכיים וטיפוליים אודות התבטאותה של לקות שפה-למידה אצל ילדים בגיל ביה"ס ואודות כישוריהם של קלינאי התקשורת לאבחן ולטפל בקשיים אלו.

לקות שפה-למידה ((Language-based Learning Disability, היא לקות הטרוגנית ונפוצה אשר בבסיסה ליקוי שפתי אשר לעיתים מאותר כבר בגיל הגן ((Developmental Language Disorder, ולעיתים לא בא לידי ביטוי בשפה הדבורה ונותן את אותותיו רק בגיל בית הספר.

בליבת הלקות, ליקויים בהבנת והפקת טקסטים כתובים בכלל ובמיומנויות הקריאה (פיענוח) והכתיב בפרט. במעטפת הלקות, לקות בכישורים חברתיים-רגשיים וניהוליים. ללקות שפה-למידה השלכות ישירות על התפקוד האקדמי והחברתי-של התלמידים.

לקלינאי התקשורת ידע מעמיק, ייחודי וכוללני אודות השפה והתפתחותה, המאפשר להם להעריך לעומק הן את יכולות הבנת הטקסט הכתוב והפקתו, והן את יכולות הקריאה והיכולות הלשוניות (הידע המילוני, המורפולוגי והתחבירי) העומדות בבסיסם. כמו כן ביכולתם לנתח את ההתנהגות התקשורתית, החברתית-רגשית והניהולית של התלמידים.

נייר העמדה סוקר את ייחודיות עבודתם של קלינאי התקשורת, את הכלים האבחוניים העומדים לרשותם ואת דרכי ההתערבות שהם מפעילים בעבודה עם תלמידים עם לקות שפה-למידה.









Powered by Eventact EMS