כנס איגוד רופאי עור ומין 2020

מחלת פני-שטח העין המושרית על ידי דופילומאב במטופלים עם דלקת-עור אטופית – התייצגות קלינית, גורמי סיכון, ותוצאי טיפול במשחת טקרולימוס

יואב נחום 1,2 מייקל מימוני 3,4 איתן לבני 1,2 אמיליה חודק 1,5 אירית בכר 1,2 יעל לשם 1,5
1הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב, ישראל
2מערך העיניים, מרכז רפואי רבין, ישראל
3מחלקת עיניים, מרכז רפואי רמב"ם, ישראל
4הפקולטה לרפואה, הטכניון, ישראל
5מערך העור, מרכז רפואי רבין, ישראל

מטרה: לזהות גורמי סיכון להתפתחות מחלת פני-שטח העין המושרית על ידי דופילומאב במבוגרים עם דלקת-עור אטופית, ותיאור תוצאי הטיפול.

שיטות: מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שהתקיים במרכז רפואי רבין. נכללו מבוגרים עם דלקת-עור אטופית אשר טופלו בדופילומאב (דופיקסנט) בין מרץ 2018 ליוני 2019. נסקרו פרטים דמוגרפים, חומרת המחלה, רמות IgE בדם, רקע של קרטוקונג`קטיביטיס אטופית, תגובה עורית לדופילומאב, הערכה אופתלמולוגית וטיפול. בוצעה אנליזה חד ורב משתנית לזיהוי גורמי סיכון למחלה העינית.

תוצאות: 16 מ-37 המטופלים שנכללו במחקר (43%) ביטאו תסמינים חדשים או מוחמרים של מחלת פני-שטח העין, החל משבועיים לאחר הטיפול הראשון. שלושה מטופלים דיווחו על תחושת עין יבשה שנמשכה שבועיים; תשעה מטופלים דיווחו על תחושת עין יבשה כרונית, וב-4 מטופלים (25%) נצפתה blepharoconjuctivitis משמעותית. דלקת-עור אטופית חמורה היתה גורם הסיכון המשמעותי ביותר למחלת פני-שטח העין המושרית על ידי דופילומאב, שלא נצפתה באף מטופל עם דלקת-עור אטופית בדרגת חומרה בינונית. באנליזה רבת-משתנים, רקע של קרטוקונג`קטיביטיס אטופית היה גורם סיכון נוסף (R2=15.78, OR=23.28, P=0.005), בעוד הסטוריה משפחתית של אטופיה נמצאה כגורם מגן (R2=6.22, OR=0.13, P=0.05). כל 4 המטופלים עם בלפרו-קונג`קטיביטיס הדגימו החלמה של הסימנים והסימפטומים תוך ימים מהתחלת טיפול במשחת טקרולימוס 0.03% או 0.1% סביב העין.

מסקנות: מחלת פני-שטח העין המושרית על ידי דופילומאב, שכיחה במטופלים בטיפול זה. בעוד שרוב המקרים הינם קלים, יש מטופלים המפתחים בלפרו-קונג`קטיביטיס, המגיבה היטב למשחת טקרולימוס. חומרת דלקת-העור האטופית וקרטוקונג`קטיביטיס קודמת הינם גורמי סיכון לפיתוח הפרעה עינית זו.









Powered by Eventact EMS