כנס איגוד רופאי עור ומין 2020

הערכה עינית מעמיקה בקרב חולים עם מחלת דרייר

אלדד אדלר 1,3 חילוה חמאד 1,2 לינה אבייב 6 אלגית ישורון 1,2 שירז וורד 4 דניאל פריסקו 1,3 מיכאל זיו 1,2 רוני דודיוק גד 1,2,5
1פקולטה לרפואה, טכניון, ישראל
2מחלקת עור ומין, מרכז רפואי העמק, ישראל
3מחלקת עיניים, מרכז רפואי העמק, ישראל
4פקולטה לסטטיסטיקה, אוניברסיטת חיפה, ישראל
5מחלקת עור ומין, מרכז רפואי ומדעי סניבורק,אוניברסיטת טורנטו, קנדה
6פקולטה לרפואה, אוניברסיטת בר-אילן, ישראל

רקע :

עד כה פורסמה רק עבודה אחת בה נבדקה המעורבות העינית במחלת דרייר . בעבודה זו ב16 מתוך 21 חולי דרייר , זוהתה פתולוגיה עינית בדמות עכירויות פריפריות אפתליאליות אסמפטומטיות או אי סדירות של פני שטח הקרנית המרכזית.

מטרת המחקר :

הערכת שכיחות פתולוגיה עינית בחולי דרייר.

מטופלים:

חולי דרייר מעל גיל 18 שנים

שיטות:

מחקר פרוספקטיבי שכלל שאלון המתמקד בבעיות עיניים , בדיקת עור וריריות ובדיקת עיניים :חדות ראיה, רפרקציה, בדיקת עין חיצונית ומנורת סדק, תוך דגש על ממצאים בעפעפיים , בלחמית ובקרנית.

תוצאות :

במחקר נכללו 36 מטופלים .בבדיקת עיניים נמצאו נגעי דרייר בעפעפיים ב55% מהמטופלים , בלפריטיס נמצאה ב82% מהמטופלים , (ב48% בלפריטיס בדרגה בינונית ומעלה) , ב30% נמצא אודם בלחמית וצביעת פלורסצאין(אינדיקציה ליובש) בקרנית נמצאה ב 41% . ב61% נמצא זמן שבירת דמעות פתולוגי ( מדד ליובש ), לא נמצא קשר מובהק בין נטילת רטינואידים , מגדר , וגיל בכל אחד ממצאים אלו. לא נמצאו פתולוגיות אחרות עמוקות יותר בקרנית ובעין בכלל.

מסקנות:

במחקר זה מצאנו שכיחות גבוהה של יובש עיני ובלפריטיס בבדיקת עיניים כ82% מהחולים , שכיחות באוכלוסייה הכללית היא כ45%.,ללא קשר לנטילת רטינואידים,גיל ומגדר. הסברים אפשריים כוללים: קיום הגלדים והקשקשים האופיניים למחלה שגורמים לחסימה או הפרעה אחרת בתפקוד Meibomian glands (בלוטת חלב בעפעפיים) , או שהמנגנון קשור לאטיולוגיה הגנטית . מחקר זה מדגיש את החשיבות בבירור יזום של תחלואה עינית בקרב חולי דרייר והפנייתם לבדיקה ומעקב רופא עיניים.









Powered by Eventact EMS