כנס איגוד רופאי עור ומין 2020

הטיפול ב-Ambisome בלישמניה עורית בילדים: מחקר עוקבה רטרוספקטיבי חד מרכזי

Yehonatan Noyman 1,2 אסי לוי 1,2 דן בן אמיתי 2,3 שירן רייס הוס 2,3 פריד סבאח 2,3 רבקה פרידלנד 2,3 אמיליה חודק 1,2
1מערך העור, בית חולים בילינסון, ישראל
2הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, ישראל
3יחידת העור, מרכז שניידר לרפואת ילדים, ישראל

רקע

CL) Cutaneous Leishmaniasis) היא זיהום פרזיטרי עורי המועבר בעקיצה של נקבת זבוב החול. תת הזן של LT) Leishmania Tropica) נפוץ בארצנו. טיפול סיסטמי נדרש יותר בילדים, בין השאר בשל מגבלת היענות לטיפול מקומי. טיפול תוך ורידי ב- Ambisome, הפורמולציה הליפוזומלית של Amphotericin B, מאושר לטיפול ב-Visceral Leishmaniasis ומשמש כטיפול ב-CL בכלל וב- LT בפרט, מחוץ להתוויה, מזה שנים ארוכות. עם זאת, מעטים בספרות הפרסומים על הטיפול ב-Ambisome ב-LT בכלל ובילדים בפרט.

מטרת המחקר

תיאור מאפייני קבוצת מטופלים פדיאטרית עם LT אשר טופלה ב-Ambisome.

מטופלים ושיטות

מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, חד-מרכזי, בו נכללו מטופלים מתחת לגיל 18 שאובחנו קלינית ומעבדתית עם LT עורית, וטופלו ב-Ambisome במתן תוך ורידי, בין השנים 2014-2019, במרכז רפואי שלישוני. נאסף ונותח מידע באשר למאפייני המטופלים, המחלה העורית, שיעורי ההצלחה ותופעות הלוואי בטיפול ב-Ambisome.

תוצאות

נכללו 24 מטופלים, 13 בנות ו-11 בנים, בגיל ממוצע של 6.2 שנים (חודש עד 15 שנה). 58% סבלו ממספר נגעים וב-83% הייתה מעורבות של הפנים. הטיפול ב-Ambisome ניתן בפרוטוקול אחיד במינון של 3mg/kg ליום למשך 5 ימים ומנה נוספת ביום 10. 41% סבלו מתופעות לוואי מיידיות שכללו, בין השאר, קוצר נשימה ודה-סטורציה ואשר הצריכו הפסקה של הטיפול ו-12.5% סבלו מתופעות לוואי חולפות - שלשולים והפרעות אלקטרוליטריות. ב-29% מהמטופלים הוכתר הטיפול בהצלחה.

מסקנות

לטיפול ב- Ambisome ב-LT בילדים יתרונות רבים בזכות בטיחותו היחסית של הטיפול, קלות המתן ומשך הטיפול הקצר. עם זאת, מדובר בטיפול עם תופעות לוואי המצריכות מתן איטי ומעקב קפדני. שיעורי ההצלחה הנמוכים יחסית של הטיפול באוכלוסייה הפדיאטרית קשורים לרצון להימנע ממבחן תיגר (rechallenge) לאחר תגובה מידית מסכנת חיים.









Powered by Eventact EMS