רקע: זיהום בצלוליטיס/אריסיפלס הינו זיהום חיידקי שכיח בקרב זיהומי עור ונפוץ בגפיים התחתונות. ידוע כי הסיכוי לפתח זיהומים חוזרים גבוה וקיימים סיבוכים נלווים כמו שוק ספטי, כיבים ובצקות בגפיים. לכן, טיפול פרופילקטי באנטיביוטיקה מומלץ בעיקר בקרב דרמטולוגים, אך אין קונצנזוס בדבר היעילות שבכך.
מטרות המחקר: לבדוק את יעילות הטיפול האנטיביוטי המניעתי בחולים עם אירועים חוזרים של צלוליטיס/אריסיפלס.
שיטות: מחקר עוקבה רטרוספקטיבי המבוסס על תיקי חולים שאושפזו במחלקת עור ובמחלקות הפנימיות בביה"ח שיבא-תל השומר לכל הפחות פעמיים עם אבחנה של צלוליטיס/אריסיפלס, בין השנים 2006 ל-2019. מתוך הרשומה בעת האנמנזה שנלקחה בקבלת המטופל נשאבו נתונים לגבי הטיפול המונע, סוגו, אופן המתן ומשך הלקיחה. עבור כל חולה חושב משך ה- Disease Free Interval (DFI). ה-DFI מבטא את מרווח הזמן ממועד האשפוז בו ניתנה ההמלצה לטיפול המונע ועד למועד המאורע הבא.
תוצאות: מתוך 907 תיקים שנסקרו נכללו במחקר 163 מטופלים אשר חולקו לשתי הקבוצות הבאות: קבלת טיפול מניעתי N=92 (56.4%) ואי קבלת טיפול N=70 (43.6%). טיפול מונע נמצא כמאריך DFI רק עבור דורביוטיק (p=0.00001). לא נמצא הבדל מבחינת היעילות של טיפול מניעתי פומי ברפפן, צפורל, רוקסיתרומיצין ומוקסיפן. לא התקבלה מובהקות סטטיסטית להבדל בין המינונים בקבוצת הדורביוטיק לבין משך ה-DFI (p=0.217). החומרה הקלינית באשפוז בעת ההתלקחות נוטה להשתפר בקבוצת הטיפול (p=0.018).
מסקנות: טיפול מניעתי בדורביוטיק בחולים עם רקע של אירועים חוזרים של צלוליטיס/אריסיפלס נמצא יעיל, ומתבטא בהופעת אירוע נוסף מאוחר יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת, וזאת ללא הבדל במינונים. טיפולים מניעתיים פומיים שנבדקו לא נמצאו יעילים.