רקע תיאורטי: התפתחות תקינה מלווה בתהליך רכישת הקריאה המערב מספר יכולות בסיסיות כמו שמיעה, שפה וגם יכולות ניהוליות. מספר מחקרים התנהגותיים ונוירו-ביולוגיים אישרו את השתתפותן של יכולות ניהוליות (כמו ניטור, אינהיביציה, זיכרון וקשב) בתהליך תקין ולקוי של רכישת קריאה. למרות שלמידת הקריאה הינה תהליך טבעי עבור הרבה ילדים, מחקרים רבים הראו שהשפעת הסביבה על תהליך זה הינה עצומה ויכולה להשתבש מהרבה סיבות. מחקרי מוח בילדים מראים שרשתות תפקודיות ומבניות תקינות במוח מהוות את הבסיס לרכישת יכולות קריאה ואוריינות עתידיות.
הבסיס המוחי לקריאה מתהווה כבר במהלך הינקות. במהלך השנים האחרונות, ובמהלך התפתחות אבולוציונית, אנו עדים לחשיפה ממושכת למסכים וטכנולוגיה כבר בגילאים צעירים מאד. במחקרנו אנו בוחנים האם חשיפה ממושכת למסכים מתחרה עם היכולות הבסיסיות הדרושות להתפתחות קריאה ואוריינות אצל ילדים.
שיטת מחקר: במהלך ההרצאה נדון באספקטים שונים התורמים להתפתחות מוחית תקינה בילדות בעיקר חשיפה לקריאה ולסביבה מעשירה ונסקור את הרשתות המוחיות המעורבות בתהליך מורכב זה. נציג סקירה של אזורים מוחיים ורשתות מוחיות תפקודיות (מחקרי Functional MRI ) וגם רשתות מבניות ( מחקרי Diffusion Tensor Imaging) המשתתפים ופעילים בתהליך רכישת שפה ואוריינות תקינה. במקביל נציג את השפעת החשיפה למסכים בגילאים צעירים על התפתחות המוח במיקוד ברשתות המוחיות הקריטיות ליכולות קוגנטיביות ושפתיות בילדות וקריאה בבגרות.
דיון: החשיפה למסכים הינה תופעה חדשה יחסית והשפעותיה ארוכות הטווח עדיין אינן ידועות. יכולות ניהוליות הינן בעלות השפעה קריטית על התפתחות שפה תקינה והחשיפה למסכים מתחרה עם המשאבים הבסיסיים והחשובים ביותר לרכישת קריאה באופן תקין. מחקרי אורך ומחקרים סיבתיים עדיין דרושים ונחוצים בכדי לאמת קשר סיבתי בין חשיפה למסכים והשפעה עתידית על יכולות שפה ואוריינות אצל ילדים.