ISHLA Virtual 2021

הביטוי הלשוני של השתתפות במשחק סוציו-דרמטי: נקודת מבט של `תחביר הדיאלוג`

דנית וינברגר
החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה, ישראל

משחק סוציו-דרמטי הינו מרחב שיח אינטר-סובייקטיבי ייחודי ומורכב, הדורש מהילדים מיומנויות סוציו-קוגניטיביות רבות. בניגוד למרחבי שיח אחרים המתוארים בספרות (כגון ויכוח, שיתוף בחוויות), בעת משחק סוציו-דרמטי הילדים נעים בין מרחב המציאות (reality) והמרחב הדמיוני (imaginary) (Goffman, 1986 [1974] p. 40-82). כדי לקדם את המשחק הדמיוני המשותף, על הילדים לבחור תסריט מוסכם, לחלק תפקידים ובעת המשחק, לבחור חפצים ופעולות, כמו גם לנהל את האינטראקציה.

ילדים כדוברים מיומנים בגילאי הגן משתמשים במגוון אסטרטגיות מטא-לשוניות כדי לנהל, לשאת ולתת ולהוביל את המשחק. מחקרים רבים עסקו בשאלת האמצעים הלשוניים המפורשים (explicit meta-communication) שבהם משתמשים הילדים על מנת לנהל את האינטראקציה ואת יחסי הכוחות בתוכה. המחקר הנוכחי מתמקד באמצעים הלשוניים הנרמזים (implicit meta-communication) לניהול האינטראקציה הדמיונית דרך התבוננות על המרחב האינטר-סובייקטיבי השיחי בין הילדים.

המחקר מניח, כי הדהוד תחבירי בין דוברים בעת שיחה סביב בחירת תסריט, תפקידים ובחירת האירועים הדמיוניים בתוך המשחק, משמש כאמצעי נרמז להסכמה או לחוסר הסכמה בין דוברים ובכך תורם לזכויות של הדוברים לנהל את האינטראקציה. למיטב ידיעתנו, נושא ההדהוד התחבירי טרם נחקר בהקשר שיח של משחק סוציו-דרמטי, וכן בקרב ילדים דוברי עברית.

בהסתמך על המסגרת התיאורטית והאנליטית של `תחביר הדיאלוג` (Dialogic Syntax) (Du Bois, 2007; Nir & Zima, 2017), המחקר הנוכחי מדגים כיצד השתתפות בין דוברים באה לידי ביטוי ברכיבים הלשוניים והתחביריים המופיעים בעת משחק סוציו-דרמטי. באופן ספציפי, המחקר הנוכחי מתמקד באופן בחירת התסריט ובבחירת התפקידים.

במחקר נעשה ניתוח איכותני של 12 מפגשי משחק סוציו-דרמטי שתועדו במצלמת וידאו ומכשירי הקלטה, מתוך שלוש דיאדות של ילדים עם התפתחות טיפוסית בגילאי הגן. תוצאות המחקר חושפות, ראשית, את הביטוי הלשוני של הניהול הפרגמטי בין דוברים במהלך אינטראקציה של משחק דמיוני. ניתוח `תחביר הדיאלוג` מראה שהסכמה תחבירית (syntactic alignment) היוותה מכניזם לשוני נרמז לניהול ולמשא ומתן בעת משחק דמיוני, ואמצעי שיחי לנקיטת עמדה (stance) ולמיצוב (position) ה`עצמי` ביחס לאחר בתוך המרחב האינטר-סובייקטיבי הדואלי (dual intersubjective space) של משחק סוציו-דרמטי.

Goffman, E. (1986). Frame Analysis. An Essay on the Organization of Experience. Northeastern University Press.

Du Bois, J. W. (2007). The stance triangle. In Englebretson, R. (Ed.), Stancetaking in Discourse: Subjectivity, Evaluation, Interaction. John Benjamins Publishing, pp. 139-182.

Nir, B., & Zima, E. (2017). The power of engagement. Functions of Language, 24(1), 3-15.









Powered by Eventact EMS