הפרעות היגוי פונטיות ופונולוגיות (SSD) מהוות חלק נכבד מתחומי הטיפול של קלינאי התקשורת.
ההסתכלות המסורתית בהפרעות אלה מתמקדת בתיאור החוסר/החולי כשמטרת הטיפול היא תיקון הלקות על פי הידע והסמכות של המטפל. הסתכלות זו מבוססת על ההבנה כי מרכיב התפקוד (Function) הוא המרכיב העיקרי אליו יש להתיחס על מנת ליצר שינוי באיכות הדיבור של המטופל, ובכך להשפיע על איכות חייו.
בשנים האחרונות , עולה קרנן של הגישות האקולוגיות בטיפול הקליני לסוגיו. משמעות הדבר היא שמוטל על המטפל הקליני אשר רוצה לייצר שינוי בתפקוד מטופליו, להתיחס גם לסביבות חייו של המטופל. המושג `סביבה`, כולל בתוכו הן את מרכיבי הסביבה האנושית והן את מרכיבי הסביבה הפיזית .
מודל ה-ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) המציע מודל אוניברסלי לחשיבה קלינית, הערכה והתערבות ((Stewart & Rosenbaum, 2003 מציין גם הוא את מערכת הסביבה כמערכת בלתי נפרדת מתהליכי החשיבה הקלינית.
לצד האבחונים הקלינים הנורמטיביים בתחום ההיגוי, נעשים בשנים האחרונות מחקרים ברוח הגישות האקולוגיות המתייחסים גם לסביבת האדם כגורם משפיע. רובם של המחקרים והשאלונים הללו מתייחסים למרכיבי הסביבה האנושית, ומיועדים להורים ולמטפלים כדי לקבל מידע על התנהלותו של הילד בסביבה הטבעית שלו. כך לדוגמה, תוקף שאלון להבנת הסביבה האנושית המקיפה את הילד עם הפרעות היגוי כלפי דיבורו (הורים, משפחה מורחבת, חברים ועוד) ( McLeod, Harrison, & McCormack, 2012) ותורגם לעברית.
בניגוד לסביבה האנושית, עדיין חסרה התייחסות מפורטת למרכיבי הסביבה הפיזית, המשפיעים גם הם על התנהגות האדם, התפתחותו ותפקודו, בהקשר של הפרעות היגוי.
בהרצאה יוצג שאלון ראשון בעברית המנסה לבחון את התיחסות קלינאי תקשורת המטפלים באוכלוסית ה-SSD להשפעת מרכיבי הסביבה (כפי שמפורטים במודל ה-ICF ) . כמו כן יוצגו תוצאות ראשוניות של השאלונים אשר הופנו לקלינאי התקשורת בישראל .
מטרת השאלון היא לבדוק את מרכיבי הסביבה האנושית והפיזית, להם נותנים קלינאי התקשורת המטפלים בתחום משקל, הן בשלב ההערכה והן בשלב ההתערבות. התייחסות לרכיבי הסביבה השונים עשויים להעמיק ולייעל את יכולות ההערכה וההתערבות של קלינאי התקשורת העוסקים בתחום זה בארץ.
מקורות:
McLeod, S., Harrison, L.J., & McCormack, J. (2012). [Intelligibility in Context Scale: Hebrew] (A. Ben-David, Trans.) Charles Sturt University. Retrieved rom http://www.csu.edu.au/research/multilingual-speech/ics
Stewart, D., & Rosenbaum, P. (2003). The International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF): A global model to guide clinical thinking and practice in childhood disability. CanChild Centre for Childhood Disability Research.