אחת התוצאות של הפגיעה השפתית של האדם עם האפזיה הינה צמצום של המעגלים התקשורתיים ובידוד חברתי שלו ושל בני משפחתו (Hilari K, Northcott S,2006). אנשים רבים הלוקים באפזיה מודרים מהשיח התקשורתי המשפחתי והסביבתי בגלל הפגיעה השפתית והתקשורית שלהם.
מרכזי אפזיה בארץ ובעולם הוקמו כדי לייצר קהילות שיקומיות תומכות עבור אנשים עם אפזיה ובני משפחותיהם , מסגרות אלו שמות במרכז את הצורך הבסיסי של כל אדם להיות חלק משיח תקשורתי.
אחד ממרכזים אלו הינו מרכז אדלר לאפזיה אשר פועל במסגרת החוג להפרעות בתקשורת, במכללה האקדמית הדסה ומתמקד בפעילות שיקומית קהילתית – חברתית לאנשים עם אפזיה בשלב הכרוני.
בחודש מרץ עם תחילת תקופת הקורונה היה צורך להעביר את הפעילות של מרכז אדלר לאפזיה לפעילות מקוונת. המעבר כלל אתגרים קליניים, תיאורטיים וטכנולוגיים רבים.
מטרה: התאמה ופיתוח של מטרות טיפוליות המתבססות על הגישה הפסיכו-סוציאלית לטיפול באפזיה בעולם הוירטואלי
העבודה הקלינית של המרכז מתבססת על מטרות אישיות הנגזרות מתוך מודל ה- Aphasia Form
(Kagan, A. et al, 2008).
המעבר מעבודה פיסית לעבודה מקוונת כלל שני שלבים: בשלב הראשוני בחנו את הדרכים בהן נוכל להתאים את המטרות האישיות למרחב העבודה הוירטואלי.
בשלב השני הופעלה תוכנית מקוונת פרטנית, קבוצתית וקהילתית לכל חברי המרכז אשר התבססה על המטרות שהוגדרו בשלב הראשון.
לאחר כסמסטר בחנו האם ואילו מטרות צלחו את המעבר למרחב הוירטואלי.
מצאנו כי מטרות הנגזרות ממעגל הזהות וההשתתפות (Aphasia Form) כמו: העצמת הביטחון ביכולות התקשורתיות, שיפור היעילות התקשורתית ושימוש בתתח רב ערוצי הושגו בצורה טובה גם במרחב הוירטואלי. לעומתן מטרות בתחום הפיתוח וההתאמה של תתח באמצעות עזר מסייע היו קשות יותר להשגה.
ההצלחה של המטרות הללו ונוספות היתה תלויה במספר גורמים, בינהם: חומרת האפזיה, יכולות אקזקוטיביות של האדם עם האפזיה, גורמים הקשורים לפרטנר התקשורתי העיקרי כמו: התגייסות אישית, נגישות לטכנולוגיה, איפיוני התקשורת שלו ועוד .
בהרצאה נדון בדרכים להרחבת היישום של המטרות של טיפול המבוסס על הגישה הסוציאלית לטיפול באפזיה בצורה מקוונת.
מקורות:
· Hilari, K., & Northcott, S. (2006). Social support in people with chronic aphasia. Aphasiology, 20(1), 17-36.
· Kagan, A., Simmons‐Mackie, N., Rowland, A., Huijbregts, M., Shumway, E., McEwen, S., ... & Sharp, S. (2008). Counting what counts: A framework for capturing real‐life outcomes of aphasia intervention. Aphasiology, 22(3), 258-280.