ISHLA Virtual 2021

תרגום והתאמה של אבחון הRossetti Infant-Toddler Language Scale - RITLS לשפה העברית והעברתו לפעוטות בגילי 0-36 חודשים – ממצאים ראשונים

לימור עדי בן סעיד 1 אריאלה יוקל 2 עירית פלדמן 1
1החוג להפרעות בתקשורת, הפקולטה למקצועות הבריאות, הקריה האקדמית אונו, ישראל
2החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת תל-אביב

הקדמה: היכולות התקשורתיות מתפתחות ומשתכללות מרגע לידתו של הפעוט ולאורך השנים הראשונות לחייו. יכולות אלה מהוות בסיס להתפתחות השפה המאוחרת ולהתפתחות הכישורים החברתיים. עיכוב בהתפתחות היכולות התקשורתיות יכול לנבא עיכוב שפתי בהמשך. אחד הכלים המשמש לאבחון יכולות התקשורת בגיל הרך הוא אבחון הRossetti Infant-Toddler Language Scale הקיים בגרסה אנגלית וספרדית Rossetti, 1990)).

מטרות: המטרה העיקרית של המחקר היתה לתרגם את האבחון ולהתאימו לשפה העברית וכן לבחון את יכולתו לשקף את היכולות ההתפתחותיות בגיל הרך בגרסה בעברית.

משתתפים: במחקר השתתפו 90 ילדים בטווח הגיל 1-38חודשים (ממוצע: 18.07, ס"ת: 10.9), 47 בנים ו- 43 בנות, בעלי התפתחות טיפוסית. האמהות היו בטווח הגיל 21-50, ממיצב סוציו-אקונומי בינוני-גבוה.

כלי המחקר והליך: אבחון ה- RITLS בוחן את כישורי התקשורת והאינטרקציה של פעוטות בטווח הגיל 0-36 חודשים בשישה תחומי התפתחות: אינטראקציה, פרגמטיקה, ג`סטות, משחק, הבנה והבעת שפה. האבחון מועבר באמצעות תצפית על הפעוט, זימון ההתנהגות המצופה במידה ולא נצפתה באופן ספונטאני ודיווח הורים בנוגע לקיום/אי קיום ההתנהגות המצופה במידה ולא ניתן היה לצפות בה באופן ספונטאני או בתיווך.

תוצאות: העקיבות הפנימית של האבחון נמצאה גבוהה .87)= α). נמצא מתאם בינוני-גבוה בין תחומי ההתפתחות השונים. בנוסף, נמצא מתאם חיובי גבוה ומובהק בין הגיל הכרונולוגי של הפעוטות לבין הגיל ההתפתחותי של הציון הכללי ושל כל אחד מששת תחומי האבחון. לא נמצא הבדל מובהק בין בנים לבנות.

מסקנות: אבחון ה-RITLS בגרסתו העברית משקף בצורה טובה את המיומנויות התקשורתיות של ילדים עם התפתחות טיפוסית בגילי 0-36 חודשים כפי שבאה לביטוי בתחומי ההתפתחות שנבדקו. יחד עם זאת, במחקר עתידי מומלץ לתקף את האבחון עם כלי אבחוני נוסף הבוחן את היכולות התקשורתיות של ילדים בגיל הרך.









Powered by Eventact EMS