ISHLA Virtual 2021

השפעת תכנית לקריאה דיאלוגית על למידת מילים בקרב שלושה ילדים עם ליקוי שפה התפתחותי בני 4-5

שרי קניגסברג שרה פרמן
החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת תל אביב, תל אביב, ישראל

ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית מציגים קשיי הגייה ופונולוגיה לאורך זמן Abbeduto &) Rosenberg, 1993). יכולת פונולוגית משפיעה הן על ההגייה ומובנות הדיבור והן על רכישת קריאה וכתיבה. בעבודת מטאאנליזה רחבת היקף הוגדרו קשיי קריאה כלקות המשנית הבולטת ביותר בקרב ילדים המוגדרים עם מש"ה (korits & lacon, 2011).

לאור האמור, ישנה חשיבות רבה לעבודה עם שיטות טיפול המחזקות את היכולת הפונולוגית על היבטיה השונים בקרב ילדים עם מש"ה. זאת על מנת לסייע להם לרכוש מיומנויות בסיסיות של הגייה וקריאה ולאפשר להם תפקוד מיטיבי ככל הניתן המהווה בסיס לשילוב בקהילה.

במערך החינוך של עמותת "אהל שרה" פותחה שיטת טיפול שנקראת "היגוי אות". שיטה זו תומכת בהגייה וברכישת קריאה וכתיבה ומשפרת את האספקטים הפונולוגיים של השפה. שיטת "היגוי אות" נבנתה בשיתוף של צוות מורות הקריאה וצוות קלינאיות התקשורת. מרכיבי השיטה הם ג`סטות המהוות רמז לגרפמה, לפונמה, ולאופן הפקת הפונמה. מבחינת יכולת הפקה והגייה, השיטה מסייעת במישור הסגמנטלי ובמישור הפרוזודי. מבחינת יכולות קריאה וכתיבה, השיטה משפרת מודעות פונולוגית, מסייעת באנליזה וסינתזה של מילים ברמה הפונמית ואף מחזקת את הקשר אות- צליל.

שיטה זו באה לידי שימוש בטיפולי הגייה על ידי קלינאיות התקשורת בבתי הספר, בשיעורי קריאה על ידי מורות הקריאה ובאימון לכתיבה על ידי המרפאות בעיסוק. הצוות החינוכי בכיתה משתמש בשיטה במהלך זמני התרגול בתחומי הקריאה, הכתיבה וההיגוי. העבודה הפונולוגית שנעשית באופן רב מערכתי, יוצרת שיפור עצום ביכולות ההיגוי והקריאה של התלמידים.

השיטה כאמור מראה הצלחה גבוהה ברמה הקלינית ומומלץ להעריך אותה גם בעזרת כלים מחקריים.









Powered by Eventact EMS