מטרת המחקר: הערכת המאמץ-השמיעתי המושקע על-ידי ילדים בגילאי בית-ספר (צעירים ובוגרים) בתפיסת דיבור על רקע רעש באמצעות פרדיגמת המטלה-הכפולה.
רקע תיאורטי: ישנן עדויות שילדים צעירים מתקשים יותר בהבנת דיבור על רקע רעש מילדים בוגרים. יש הסוברים שהקושי נובע מיכולות שפתיות וקוגניטיביות (כמו זיכרון עבודה ותפקודים ניהוליים) פחותות יותר בגילאים הצעירים, בשל חוסר בשלות של מערכת העצבים המרכזית. למרות זאת, לעיתים קרובות ילדים בגילאי ביה"ס נדרשים בו זמנית לבצע מטלה שמיעתית - להבין את דברי המורה בתנאי רעש, וכן לבצע מטלה ויזומוטורית - להעתיק מהלוח. על פי תאוריית המשאבים המוגבלים של Kahneman, 1973 כמות משאבי הקשב של האדם הינה מוגבלת. כאשר מתמודדים בו זמנית עם שתי מטלות תיתכן הפחתה בהקצאת משאבי קשב לאחת המטלות וכך הביצוע באחת המטלות עלול להיפגע. תהליך הקצאת המשאבים הנדרשים לשתי המטלות המתחרות גובה מחיר קוגניטיבי המתואר כמאמץ-שמיעתי. הנחת המחקר הייתה שילדים צעירים משקיעים מאמץ שמיעתי רב יותר מילדים בוגרים במטלות תפיסת דיבור על רקע רעש.
שיטות המחקר: השתתפו 26 ילדים, בשתי קבוצות גיל: 8-10 ו-15-17 שנים. כל המשתתפים ביצעו את פרדיגמת המטלה הכפולה שכללה זיהוי מילים חד-הברתיות על רקע רעש (מטלה עיקרית), ובו זמנית מטלה ויזו-מוטורית (משנית), שהורכבה מאיורים של שמות-עצם מוכרים. הנבדקים התבקשו לחזור על כל מילה ששמעו על רקע רעש וללחוץ על הלחצן כאשר זיהו איור שחזר על עצמו פעמיים. בשלב ראשון כל מטלה הוגשה בנפרד ואחר כך בו זמנית. המאמץ השמיעתי נמדד בשני תנאי האזנה: יחסי אות-רעש המייצגים תנאים אופייניים לכתות הלימוד (0dB לקבוצה הבוגרת ו- 2dB+ לקבוצה הצעירה) וביחסי אות-רעש טובים יותר (8dB+ בשתי קבוצות הגיל), ביצועי הילדים הוערכו במדדים של א. זמן-התגובה: משך הזמן בין הצגת איור חוזר ועד הלחיצה על הלחצן במטלה המשנית. ב. אחוזי-דיוק במטלה המשנית: אחוז ההצלחה בזיהוי איורים שחזרו על עצמם ברצף. ג. מדד אחוז זיהוי נכון של חזרה על המילים במטלה העיקרית. ממצאים עיקריים : הודגם מאמץ שמיעתי בשתי הקבוצות באמצעות פרדיגמת המטלה הכפולה שהותאמה לילדים צעירים ובוגרים. המאמץ השמיעתי התבטא בקרב שתי קבוצות הילדים בהארכה משמעותית של זמן התגובה במטלה המשנית בעת ביצוע המטלה הכפולה, בהשוואה לביצוע המטלה הבודדת, בשני תנאי ההאזנה. בקרב שתי קבוצות הילדים נמצאה השפעה של תנאי האזנה על אחוז זיהוי נכון של המילים, כבר במטלה הבודדת. יחד עם זאת, בקרב הילדים הצעירים נצפתה הפחתה נוספת באחוז הזיהוי הנכון של המילים בעת ביצוע המטלה הכפולה, בעוד שבקבוצת הילדים הבוגרים לא חל שינוי במדד זה בין הביצוע במטלה הבודדת לביצוע במטלה הכפולה. ממצא זה נתמך בממצאי הספרות אודות הקושי של ילדים צעירים להסיט את הקשב בתנאי האזנה קשים ומדגיש את הצורך בתנאים אקוסטיים הולמים בסביבה הלימודית.