ISHLA Virtual 2021

בדרך למבחן הבנה תחבירית (מבחן "מהות")

נעמה קינן 1 רמה נובוגרודסקי 2 ורדה קרייזר 3
1המחלקה להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל, ישראל
2החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה, חיפה, ישראל
3קליניקה פרטית, רעננה, ישראל

מטרת פיתוח מבחן הבנה תחבירית ("מהות") היא להעריך באופן מעמיק את יכולתם התחבירית של ילדים בגיל 3:00-9:00 דוברי עברית באמצעות מטלת התאמת משפט לתמונה ולהבחין בין ילדים עם התפתחות שפה טיפוסית לילדים עם התפתחות שפה לקויה (לדוגמה, Friedmann & Novogrodsky, 2004). הבחנה זו תאפשר תכנון מטרות התערבות ייחודיות/ייעודיות לסוגי משפט שרכישתם טרם הושלמה.

רקע תיאורטי: המבחן מתמקד ב-12 מבנים תחביריים המייצגים את תהליך רכישת העברית (Berman, 1997; Berman & Lustigman, 2012). לדוגמה, מבנים המייצגים את השלב הדקדוקי המוקדם: משפט שמני ומשפט פעלי, מבנים המייצגים את השלב הדקדוקי המאוחר: משפטים מחוברים ומשועבדים, ומבנים שרכישתם מושגת בגילאי בית הספר היסודי: משפטי סביל ושעבוד מרכזי לשם. כל מבנה מיוצג על ידי 4 משפטים, ולכל משפט תמונת מטרה ושלוש תמונות עם מסיחים: סמנטי, מורפולוגי, ותחבירי. מבנה המבחן מאפשר ניתוח של סוגי הטעויות, ותכנון התערבות טיפולית בהתאם. הליך העברת המבחן כולל האזנה למשפט הנאמר על ידי הבוחן/ת והצבעה על התמונה (אחת מתוך ארבע) המתאימה למשפט. סדר השמעת המשפטים הוא מהפשוט למורכב. כלומר, בהתחלה מבני משפט פשוטים שרכישתם מוקדמת, ובהמשך מבני משפט מורכבים מבחינה תחבירית שרכישתם מאוחרת. בגרסת המבחן הסופית ציון הגלם שיתקבל יושווה לציונים הממוצעים של ילדים עם התפתחות שפה טיפוסית בהתאם לגיל הנבדק.

שיטה וממצאים: עד כה בוצעו 3 מחקרי חלוץ ("פיילוט"). המחקר הראשון השתמש במטלת חיקוי משפטי המטרה ותוצאותיו תומכות בהנחה שהמבנים שנבחרו למבחן מייצגים את הרצף ההתפתחותי המשוער ברכישה טיפוסית. שני מחקרים נוספים בדקו את מטלת המבחן בהצבעה על תמונה. הממצאים תומכים בהשפעת הגיל ומורכבות המבנה התחבירי על הביצוע במדדי דיוק ובמדדי זמן תגובה. על בסיס ממצאי מחקרים אלה בוצעו שינויים במבנה המבחן. לדוגמה, מבנה אחד הוצא מתוך גרסת המבחן הסופית. כמו כן, המסיחים שונו בהתאם לניתוח הטעויות שביצעו המשתתפים במחקרי החלוץ.

דיון: בהצגת המבחן יוצגו דוגמאות מפריטי המבחן ויוסבר הרציונאל לבניית משפטי המטרה והמסיחים.

Berman, R. A., (1997). Early acquisition of syntax and discourse in Hebrew. In Y. Shimron (Ed.), Psycholinguistic Studies in Israel: Language acquisition, reading, and writing (pp. 57-100).

Berman, R. A., & Lustigman, L. (2012). HARSP: A developmental language profile for Hebrew. Assessing grammar: The language of LARSP in communication disorders across language series, 43-76.

Friedmann, N., & Novogrodsky, R. (2004). The acquisition of relative clause comprehension in Hebrew: A study of SLI and normal development. Journal of Child Language, 31, 661-681.









Powered by Eventact EMS