ISHLA Virtual 2021

מאפייני תהליכים פונולוגיים בקרב ילדים עם ליקוי בשיום בגיל הגן

גילה טובול-לביא 1,2 רמה נובוגרודסקי 3 מיכל בירן 4,5
1החוג להפרעות בתקשורת, הקריה האקדמית אונו
2קליניקה פרטית, -
3החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת חיפה
4המחלקה להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת אריאל
5המחלקה להפרעות בתקשורת, עזרה למרפא

תהליך השליפה הלקסיקאלית הוא תהליך מורכב הכולל מספר שלבים. תיאוריות שונות מתארות אותו כמורכב משני שלבים נפרדים זה מזה – שלב סמנטי ואחריו שלב פונולוגי.

מטרת המחקר: מחקר זה הוא המשך למחקר קודם שהצביע על טעויות פונולוגיות המאפיינות ילדים עם ליקוי בשליפה בהשוואה לילדים עם התפתחות שפה טיפוסית (Biran et al., 2018). המחקר הנוכחי מנתח את מאפייני הטעויות הפונולוגיות אצל ילדים עם ליקוי בשליפה.

שיטת המחקר: הטעויות הפונולוגיות של ילדים עם ליקוי בשיום נותחו והושוו לתהליכים פונולוגיים טיפוסיים שאופייניים לילדים דוברי עברית (בן דוד, 2018) ולתהליכים שאינם התפתחותיים (טובול-לביא, 2018). הביצוע של 16 ילדים עם לקות שפה התפתחותית בגיל הגן (בני 6;4-6;4 שנים) במבדק שיום `שמש` כלל 130 טעויות פונולוגיות. הטעויות נותחו ברמה הסגמנטלית, ברמת ההברה וברמת המילה הפרוזודית, תוך התייחסות לתהליכים פונולוגיים טיפוסיים לילדים צעירים דוברי עברית ולתהליכים לא טיפוסיים.

תוצאות: כמחצית מהטעויות הפונולוגיות שמפיקים ילדים לקויי שפה במטלת שיום אינן טעויות המאפיינות את תהליך הרכישה הטיפוסי. בהפקותיהם מופיעים תהליכים פונולוגיים מגוונים, ברמות שונות. למשל: עיוות של תנועות, החלפת עיצורים רחוקים בתכונות שלהם מעיצור המטרה, והשמטת הברה מצעית). כמו כן, קיימת שונות בתהליכים הפונולוגיים בתוך קבוצת הילדים לקויי השפה, כלומר ילדים שונים מראים פרופילים שונים. בנוסף, הטעויות תומכות בכך שיש לילדים ידע מורפולוגי חלקי ובשל חוסר ידע סגמנטלי הם לא מצליחים לשבץ את ההגאים במיקום הנכון ברמת ההברה או המילה.

מסקנות והשלכות קליניות: הממצאים מצביעים על ליקוי במידע הפונולוגי אצל ילדים עם הפרעות בשיום. הממצאים תומכים בממצאים קודמים שמדגישים את חשיבות ניתוח טעויות השיום כחלק מתהליך האבחון ומהווים נדבך נוסף באבחון בתחום הפונולוגי אצל ילדים אלה.

מקורות:

בן -דוד, א. (2018). רכישה הפונולוגיה בעברית. בתוך טובול-לביא, ג. ופוטר כ"ץ ח. (עורכות). הפרעות היגוי בשפה העברית: סוגיות תיאורטיות והשלכות קליניות (עמ` 18-47).

טובול-לביא, ג. (2018). אבחון וטיפול בהפרעות היגוי פונטיות ופונולוגיות. בתוך טובול-לביא, ג. ופוטר כ"ץ ח. (עורכות). הפרעות היגוי בשפה העברית: סוגיות תיאורטיות והשלכות קליניות- חלק ב`, 182-240.

Biran, M., Novogrodsky, R., Harel-Nov, E., Gil, M., & Mimouni-Bloch, A. (2018). What we can learn from naming errors of children with language impairment at preschool age. Clinical Linguistics & Phonetics, 32(4), 298-315.









Powered by Eventact EMS