ISHLA Virtual 2021

התערבות שפתית לקידום אוצר מילים ויכולת הדקדוק של ילדים המשתמשים בתקשורת תומכת וחליפית

גת סבלדי הרוסי
הפרעות בתקשורת, אוניברסיטת אריאל, ישראל
מדריכה קלינאי תקשורת, משרד החינוך, ישראל

תקשורת תומכת חליפית (תת"ח) הינו תחום קליני-שיקומי עבור ילדים ומבוגרים בעלי מגוון רחב של קשיים הפוגעים ביכולת הבעת השפה הדבורה. תת״ח כוללת שימוש במגוון אסטרטגיות בהן תקשורת ללא עזרים ותקשורת עם עזרים שונים. תקשורת ללא עזרים כוללת שימוש בגוף עצמו, כגון שימוש בג׳סטות והבעות פנים. תקשורת עם עזרים כוללת שימוש במגוון עזרי תקשורת כמו פלטים קוליים, לוחות תקשורת מודפסים או מוטמעים באפליקציות ייעודיות באייפד ובמחשב תקשורת. עזרי התקשורת נבדלים ביניהם במידת המופשטות והשקיפות של ייצוג הסמלים, בכמות ובארגון הסמלים ובמידת הגישה לסמנים דקדוקיים בלוח התקשורת.ילדים המשתמשים בתקשורת תומכת וחליפית (תת״ח) מאחרים לעיתים קרובות ביכולות השפתיות ביחס לבני גילם בשל משתנים אישיים (דוגמת: יכולת קוגניטיבית, יכולות סנסוריות ומוטוריות) וסביבתיים (דוגמת: סוג עזר התקשורת, מידת ההשתתפות וגישה להתערבות שפתית שיטתית).בשנים האחרונות ההתפתחות המואצת של הטכנולוגיה הולידה פיתוח של עזרי תקשורת המאפשרים גישה רחבה ללקסיקון ולסמנים דקדוקיים, ומחקרים שנעשו בעשור האחרון בשפה האנגלית מראים כי התערבות שפתית ממוקדת מעשירה את אוצר המילים ואת היכולת הדקדוקית של ילדים אלו. הדבר מקדם את ההשתלבות של ילדים אלו בקהילה הן מבחינה אקדמית והן מבחינה חברתית.

בסדנא זו אציג את המאפיינים והאתגרים של רכישת שפה של ילדים עם לקות התפתחותית מולדת שנאלצים לתקשר באמצעים לא מילוליים של סמלים גרפיים במקום הדיבור. כמו כן אתאר בהרחבה אסטרטגיות שנמצאו יעילות בקידום אוצר המילים ויכולת הדקדוק של ילדים אלו בשפה האנגלית. אסטרטגיות אלו קשורות לאיכות, תדירות וסוג התיווך של המבוגר בזמן שיחה. סוגי התיווך שנמצאו יעילים כוללים הבניה מחדש של המבעים הלא תקינים שהופקו באמצעות עזר התקשורת ומתן מודל שפתי בערוץ המילולי ובעזר התקשורת. נדון בשיקולים שיש לקחת בהתערבות שפתית כמו בחירת מילות המטרה וכיצד ניתן להטמיע זאת אצל משתמשי תת״ח דוברי השפה העברית. אציג ממצאים ראשונים של מחקרים שנעשו במעבדת תת״ח במחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל.

Savaldi Harussi, G. & Uziel, S. (in progress). Creating oral core vocabulary for typically developing preschool children: Implication for AAC practices.

Soto, G.; Clarke, M.; Starwoics, R.; Nelson K., Savaldi-Harussi, G. (2020). Recast Type, Repair, and acquisition in AAC mediated interaction. Journal of Child Language, 47(1), 250-264.

Savaldi-Harussi, G., Lustigman, L., & Soto, G. (2019). The emergence of clause construction in children who use speech-generating devices. Augmentative and Alternative Communication, 35:2, 109-119.

Savaldi-Harussi, G., & Soto, G. (2018). Early verbal categories and infections in children who use speech-generating devices. Augmentative and Alternative Communication, 34:3, 194-205.

Savaldi-Harussi, G., & Soto, G. (2016). Using SALT: Considerations for the analysis of language transcripts of children who use SGDs. Perspectives of the ASHA Special Interest Groups, 1(12), 110-124.









Powered by Eventact EMS