מטרתנו בהרצאה זו להציג עבודת צוות משותפת של קלינאית תקשורת ומחנכת כיתה מקדמת. שיתוף פעולה מסוג זה נעשה על פי תוכנית הלימודים הנדרשת מטעם משרד החינוך תוך התייחסות דיפרנציאלית ליכולות השונות של תלמידי הכיתה.
עבודת קלינאית התקשורת בתוך מסגרות החינוך הולכת ומעצבת את אופיה. מתווה העבודה מוצג מטעם המנהל הפדגוגי במשרד החינוך ומציג גישה התומכת בעבודת צוות המשותפת לקלינאי התקשורת ולאנשי החינוך: "הוראה וטיפול בתחום השפה והתקשורת מחייבים עבודה על פי מודל שיתופי, של הצוות החינוכי עם קלינאית התקשורת, תוך הסדרה של חלוקת התפקידים בין הצוות וקלינאית התקשורת ושל ממשקי העבודה ביניהם" (המדריך היישומי להטמעת החינוך הלשוני בחינוך המיוחד) עם זאת, שיתופי פעולה כאלו מהווים אתגר עבור השותפים בהם וככל הנראה מספרם עדיין מועט. במאמר סקירה שערכה Elenko, נראה כי קיימים מעט מאוד מחקרים בנושא, אך מכולם עלה יתרון עבודת קלינאי התקשורת בתוך הכיתה על פני עבודה בחדר באופן פרטני (Elenko,2020).
עבודת צוות כזו הוגדרה אף על ידי ארגון הבריאות העולמי באופן הבא: "שני מומחים מתחומים שונים המשתפים פעולה בכדי לייעל את מיומנויות הקבוצה ולספק את הטיפול המקצועי ביותר" (WHO, 2010).
לאור הפער הקיים בכיתות המקדמות בהשוואה לילדים עם התפתחות תקינה, בנינו – שלומית ליבוביץ (A.M), מחנכת כיתה מקדמת בבי"ס יסודי במעלה אדומים, ומיכל הלוי- קלינאית תקשורת (A.M) בבית הספר, מודל לעבודה מיטבית בפורמט כיתתי. במודל זה הקלינאית ומחנכת הכיתה מקדישות זמן לתכנון היחידה הנלמדת, מגדירות את מטרות היחידה ובונות את מערך השיעור תוך התייחסות לשונות ביכולות התלמידים. הקניית החומר נעשית יחד ובסיום השיעור מוקדש זמן לסיכום ותובנות. כתוצאה מכך התלמידים רוכשים מיומנויות וכלים המשפיעים על איכות הלמידה בכלל המקצועות, וכראיה לכך, הישגי התלמידים עלו במבחני המיצ"ב. ראינו כי בכוחה של קלינאית תקשורת ליצור שינוי בהישגי התלמידים.
מקורות
המדריך היישומי להטמעת החינוך הלשוני בחינוך המיוחד (2007)
Elenko, K. R. (2020). School-Based Speech-Language Pathologist Collaborative Practice: A Literature Review
World Health Organization. (2010). Framework for action on interprofessional education and collaborative practice. Health Professions Networks Nursing and Midwifery Human Resources for Health.