מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון האם קיים הבדל בין הנרטיבים בשפת האם (רוסית) אצל ילדים דו-לשוניים (רוסית-עברית) עם אוטיזם בהשוואה לילדים עם התפתחות שפה טיפוסית. שפת-האם אצל ילדים דו-לשוניים עם אוטיזם נחקרה מעט מאד למרות חשיבותה הרבה עבור אוכלוסייה זו.
נותחו נרטיבים (MAIN LITMUS, Gagarina et al., 2015) של ילדים דו-לשוניים (רוסית-עברית) בגילאי 4-9 שנים בשפה הרוסית: 14 ילדים עם אוטיזם ו-30 ילדים עם התפתחות שפה טיפוסית.
הנרטיבים תומללו וקודדו לפי הפרמטרים הבאים: הפסקות קוליות שנחשבות מכוונות מאזין listener-oriented לדוגמא, "em", "eh" והפסקות שקטות שנובעות מגורמים פנימיים של הדובר ונחשבות מכוונות דובר speaker-oriented (Engelhardt, Alfridijanta, McMullon, & Corley, 2017). בנוסף, קודדו חזרות של מילים ותיקונים עצמיים.
נמצאו הבדלים בולטים בין שני סוגי ההפסקות בכל קבוצה: בנרטיבים של ילדים עם התפתחות שפה טיפוסית נמצאו יותר הפסקות קוליות שנחשבות מכוונות מאזין לעומת הנרטיבים של ילדים עם לקויות על הרצף האוטיסטי.
עבור ילדים דו-לשוניים, מידע לגבי שפת הבית היא מרכיב קריטי בהבנת התפקוד התקשורתי של הילד. הפסקות קוליות שמכוונות מאזין והפסקות שקטות שנובעות מגורמים פנימיים של הדובר בנרטיבים של ילדים דו-לשוניים עם אוטיזם מהוות מידע תקשורתי נוסף המתאר את הקשיים הפרגמטיים שלהם.
. . Gagarina, N., Klop, D., Kunnari, S., Tantele, K., Välimaa, T., Balčiūnienė, I., ... & Walters, J. (2015). Assessment of narrative abilities in bilingual children. In Armon-Lotem, S., Meir., N., & de Jong, j., (Eds). Assessing multilingual children: Disentangling bilingualism from language impairment (pp. 243- 276). Bristol: Multilingual Matters.
Engelhardt, P. E., Alfridijanta, O., McMullon, M., & Corley, M. (2017). Speaker-Versus Listener-Oriented Disfluency: A Re-examination of Arguments and Assumptions from Autism Spectrum Disorder. Journal of autism and developmental disorders, 47(9), 2885–2898. https://doi.org/10.1007/s10803-017-3215-0