ISHLA Virtual 2021

תיאוריית המיינד ויכולות מורפו-תחביריות: עדויות מילדים דו-לשוניים דוברי אנגלית-עברית עם לקות על הרצף האוטיסטי

איריס הינדי נטליה מאיר
בלשנות וספרות אנגלית, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן, ישראל

מעט מחקרים בדקו את יכולת תיאוריית המיינד אצל ילדים עם אוטיזם דו-לשוניים. מחקרים מראים כי קיים קשר בין תיאוריית המיינד ליכולות שפתיות אצל ילדים דו-לשוניים עם התפתחות שפה טיפוסית (Buac & Kaushanskaya, 2020; Schroeder, 2018). כמו כן, נמצא שאצל ילדים דו-לשוניים, יכולות השפה אינן זהות בשתי השפות ((Konhert, 2010.

המחקר הנוכחי בדק את יכולות השפה ויכולות תיאוריית המיינד ואת הקשר בין יכולות אלה בקרב ילדים דו-לשוניים עם אוטיזם בהשוואה לילדים דו-לשוניים עם התפתחות שפה טיפוסית.

במחקר השתתפו 16 ילדים דוברי אנגלית-עברית עם אוטיזם ו-16 ילדים דוברי אנגלית-עברית עם יכולת שפה טיפוסית. הילדים נבדקו במטלות של תיאוריית המיינד: מטלה לא מילולית, וחמש מטלות מילוליות. בנוסף, הם נבדקו במטלת חזרה על משפטים. כל הילדים נבדקו באנגלית ובעברית כאשר השפה שנבדקה ראשונה הוחלפה לסירוגין.

תוצאות המחקר הראו שביכולות תיאוריית המיינד המילוליות ילדים עם אוטיזם מציגים ציונים נמוכים יותר בשתי השפות בהשוואה לילדים עם התפתחות שפה טיפוסית. לא נמצא הבדל בין שתי הקבוצות במטלה הלא מילולית. בקבוצת הילדים עם אוטיזם נמצאה שונות במשימות תיאוריית המיינד המילוליות שבאה לביטוי בפער בין שתי השפות: 5 ילדים קיבלו ציון גבוה יותר באנגלית בהשוואה לעברית, 4 קיבלו ציון גבוה יותר בעברית בהשוואה לאנגלית, ושבעה הראו ציון דומה בשתי השפות. נמצא קשר חיובי בין הציון במטלות תיאוריית המיינד המילוליות והציון במבחן מורפו-תחביר. ילדים שביצעו טוב יותר במטלת החזרה על משפטים הראו ציונים טובים יותר במטלות תיאוריית המיינד.

ממצאי המחקר מצביעים על קשר בין מורפו-תחביר ויכולת תיאורית המינד. לממצא זה חשיבות קלינית באבחון. יש לקחת בחשבון שאם בודקים את הילד בשפה הלא דומיננטית שלו, הביצוע במטלות של תיאורית המינד לא בהכרח ישקף את יכולותיו.

Buac, M., & Kaushanskaya, M. (2020). Predictors of Theory of Mind performance in bilingual and monolingual children. International Journal of Bilingualism, 24(2), 339-359.

Kohnert, K. (2010). Bilingual children with primary language impairment: Issues, evidence and implications for clinical actions. Journal of communication disorders, 43(6), 456-473.

Schroeder, S. R. (2018). Do bilinguals have an advantage in theory of mind? A meta-analysis. Frontiers in Communication, 3, 36.









Powered by Eventact EMS