ISHLA Virtual 2021

איקוניות באימהית מסומנת

אורית פוקס
חינוך מיוחד, מכללת קיי, באר שבע, ישראל

המחקר הנוכחי עוסק בשאלה: האם הורים מסמנים מבקשים לבאר את הבסיס האיקוני של מילים משפת הסימנים על מנת להקל על תהליך רכישת הלקסיקון המוקדם של ילדיהם? מחקרים מהעת האחרונה מדווחים שהורים שומעים מרבים להשתמש במילים איקוניות ובהנגנה חקיינית בתקשורת עם תינוקות ושמילים איקוניות (אונומטופאיות) מופיעות בשיעור גבוה בלקסיקון המוקדם של תינוקות שומעים (Perry et al., 2018). שפות הסימנים נוטות להיות יותר איקוניות מאשר שפות מדוברות. אף על פי כן, רק מחקרים ספורים בחנו את ההיבט האיקוני באימהית מסומנת. מחקר אורך מסוג חקר מקרים מרובים (Yin, 2012) עקב אחר רכישת שפת הסימנים הישראלית של שני תינוקות שומעים להורים חירשים, מגיל 10 עד 40 חודשים. לצורך איסוף הנתונים שני צמדי אם-תינוק צולמו בבתיהם אחת לשבועיים במהלך אינטראקציה חופשית. המחקר התמקד בניתוח דגמי התשומה הלשונית אליהם נחשפו התינוקות במהלך המפגשים. קטגוריות הניתוח התבססו על המקובל במחקר בתחום; שינוי צורני שנעשה במבנה הסימנים בזמן הסימון (כגון, חזרתיות או הגדלה), הפקה סימולטנית של מחוות איקוניות `לא מחויבות` וסימנים מוסכמים, ואסטרטגיות תקשורתיות משלימות שהפעילו האימהות בהקשר לביאור קשרי צורה-משמעות.

מניתוח הנתונים עולה כי האימהות החירשות שינו צורנית את דגם התשומה הלשונית לתינוקות במהלך התקשורת לאורך שלבי הרכישה. בתקופה הקדם-לשונית התשומה הלשונית לתינוקות אופיינה בחזרתיות רבה, כדי להקל על התפיסה הוויזואלית של הילדים. במהלך התקופה החד-מילית, חלה עליה משמעותית בשיעור הפקות פנטומימאיות שהפנו האימהות לתינוקות במטרה להבליט את הבסיס האיקוני של הסימנים. האימהות ביצעו פעולות תקשורתיות נוספות לביאור המבנה האיקוני של הסימנים (למשל, הפניית תשומת הלב של הפעוטות לתכונית הצורנית של החפץ המשתקפת במבנה האיקוני של הסימן המייצג). בתקופת הדקדוק המוקדם, התשומה הלשונית לפעוטות דמתה צורנית יותר לתשומה לשונית המופנית למבוגרים מסמנים.

ממצאי המחקר תומכים בהנחה שאיקוניות היא רכיב משמעותי בהבעה אימהית ויש לה תפקיד ברכישת שפה (Murglano et al.,2020). מאפיינים אלה משתנים בהתאם לשלב הרכישה עד לתשומה התואמת את שפת המבוגר. תשומה רב-ערוצית איקונית מספקת לפעוטות רמזים צורניים-סמנטיים מגוונים העשויים לתמוך בתהליך רכישת המילים הראשונות.

Murgiano, M., Motamedi, Y., & Vigliocco, G. (2020). Language is less arbitrary than one thinks: Iconicity and Indexicality in real-world language learning and processing.‏

Perry, L. K., Perlman, M., Winter, B., Massaro, D. W., & Lupyan, G. (2018). Iconicity in the speech of children and adults. Developmental Science, 21(3), e12572.

Yin, R. K. (2012). Case study methods. In H. Cooper, P. M. Camic, D. L. Long, A. T. Panter, D. Rindskopf, & K. J. Sher (Eds.), APA handbooks in psychology®. APA handbook of research methods in psychology, Vol. 2. Research designs: Quantitative, qualitative, neuropsychological, and biological (pp. 141–155). American Psychological Association.









Powered by Eventact EMS