בריאות נפשית בקרב ילדים בגיל הרך (0-5 ש`) מוגדרת על ידי יכולת הילד לחוות, להביע ולווסת את רגשותיו, ולפי יכולתו ליצור מערכות יחסים בטוחות ואינטימיות עם מבוגרים משמעותיים לו, וכן בדרך בה הוא מסוגל לחקור את סביבתו הקרובה על מנת ללמוד ולהתפתח (Zeanah et al, 2016). יכולות אלו מהוות את הבסיס ליכולתו של הילד להיות פנוי ללמידה ועל ידי כך לאפשר את התנאים להתפתחות תקינה (שפתית-תקשורתית, קוגניטיבית, רגשית וחושית). במקרים רבים קלינאי התקשורת אשר נפגשים עם ילדים בגיל הרך ועם משפחותיהם, נאלצים להתמודד עם רבדים טיפוליים-התפתחותיים אשר קשורים באופן ישיר לקושי באחת או יותר מן היכולות ההתפתחותיות הנדרשות. בנוסף לכך, מצבי מתח ומצוקה רגשית בילדות לכשעצמם מהווים גורם סיכון לטראומה התפתחותית (van der Kolk, 2005). השפעתה של טראומה בילדות עלולה להתבטא בקשיים בהתפתחות שפה ותקשורת, בעיות בויסות, עיבוד מידע, זיכרון, מודעות, קשב, קשר, ויכולות חברתיות ואקדמיות (Yehuda, 2016). חשוב לזכור שילדים שכבר נמצאים בקבוצות סיכון על רקע בעיות קיימות בשפה ותקשורת, וילדים שגם כך מתמודדים עם רגישויות יתר ועיכוב התפתחות, הינם בפגיעות גבוהה במיוחד למצבי מתח ומצוקה רגשית והשלכותיהם המצטברות. קל וחומר כאשר המציאות של קשיי התפתחות, בעיות בשפה, שמיעה, ותקשורת מעלה את הסיכון של ילדים לטראומה על רקע התעללות והזנחה (Sullivan and Knutson, 2000). בפאנל זה נעסוק בקשרים בין עבודת קלינאיי התקשורת במפגש עם ילדים ומשפחותיהם, לרבדים הטיפוליים במערכות היחסים של הילד עם מטפליו העיקריים וסביבתו. נציג מידע תיאורטי התפתחותי עדכני הנוגע לבריאות נפשו של הילד ועל ההשפעה שלה על התפתחות שפה ותקשורת, ונדון במאפיינים של טיפול קלינאי התקשורת בילדים החשופים לדחק ו/או שעברו טראומה. במהלך הפאנל יועלו נקודות למחשבה לגבי המציאות המורכבת של עבודת קלינאי התקשורת עם ילדים בסיכון במעונות יום שיקומיים, בגני תקשורת ובמרכזים התפתחותיים. לסיכום, נקיים דיון פתוח עם המשתתפים על המצב האמיתי בשטח, על דילמות ולבטים קליניים העולים בעבודתנו, ונשתף במשוב ומסקנות מקבוצת עמיתים שנפתחה לאחרונה בנושא.
Yehuda, N. (2016). Communicating trauma: Clinical presentations and interventions with traumatized children. Routledge, New York.
Sylvestre, A., Bussières, È. L., & Bouchard, C. (2016). Language problems among abused and neglected children: A meta-analytic review. Child maltreatment, 21(1), 47-58.
Zeanah, C. H., Carter, A. S., Cohen, J., Egger, H., Gleason, M. M., Keren, M., ... & Oser, C. (2016). Diagnostic classification of mental health and developmental disorders of infancy and early childhood dc: 0–5: Selective reviews from a new nosology for early childhood psychopathology. Infant mental health journal, 37(5), 471-475.
van der Kolk, B.A. (2005). Developmental trauma disorder: Towards a rational diagnosis for children with complex trauma histories, The Psychiatric Annals, 35(5):401-408