רקע: ערבוב בין שפות (LM) שכיח בקרב דו-לשוניים ללא פגיעה מוחית וכן בקרב דו-לשוניים עם אפזיהWalters, 2005; Myers-Scotton, 2005) ). תופעת LM בקרב אנשים עם אפזיה עשויה להיגרם כתוצאה מפגיעה ביכולות השפתיות או פגיעה בשליטה הקוגניטיבית, וכן מהגורמים הקשורים לרכישת השפה השנייה. LM בקרב דו-לשוניים עם אפזיה יכול להוות פיצוי על קשיים בנגישות הלקסיקלית, להגביר את היעילות התקשורתית ולהוות אסטרטגיה לשיפור שטף הדיבור (Abutalebi, 2009; 2016).
מטרות המחקר: 1) לחקור את תופעת ה- LMבקרב אפזיים דו-לשוניים דוברי רוסית ועברית, בשתי השפות, כחלק משני סוגי נרטיבים - תיאור רצפי תמונות והפקת סיפור אישי. 2) לבחון את הקשר בין LM לבין יכולות שפתיות, שליטה קוגניטיבית וגורמי רקע של אפזיים דו-לשוניים.
שיטת המחקר: 11 אנשים דו-לשוניים (5 נשים ו6 גברים, גיל 40-70) דוברי רוסית ועברית בשלב הכרוני של אפזיה ענו על שאלון היסטוריה ורקע בנוגע לדו-לשוניות, ביצעו BAT (Ivanova & Hallowell, 2009; Paradis & Libben, 1987) בשתי השפות, הפיקו סיפור המבוסס על רצף תמונות וסיפור המבוסס על אירוע אישי ברוסית ובעברית והשלימו בטרייה אשר כוללת 10 מבחנים קוגניטיביים. בוצע ניתוח של תדירות LM עבור שני סוגי הנרטיבים בשתי השפות. בשלב הבא, נבדק המתאם בין LM ליכולות השפתיות, יכולות הקוגניטיביות ולגורמי הרקע של המשתתפים.
תוצאות: הבדלים פרטניים משמעותיים נצפו בקרב קבוצת האפזיים. משתתפי המחקר ערבבו בין השפות באופן משמעותי יותר כאשר היה מדובר בשפה החלשה יותר לאחר האפזיה. לא נמצא קשר מובהקת בין LM בקרב קבוצת המחקר וליקוי קוגניטיבי. נמצאה קורלציה חיובית מובהקת בין LM בנרטיבים ברוסית ובין שליטה בשפה העברית לפני האפזיה.
מסקנות: קיים קשר בין LM בקרב אפזיים דו-לשוניים לבין גורמי רקע כגון מידת השליטה בשתי השפות לאחר האפזיה, גיל הרכישה של השפה השנייה ומידת השליטה בשפה השנייה לפני האפזיה. LM בקרב דו-לשוניים עם אפזיה לא מושפע מפגיעה בשליטה הקוגניטיבית. תופעת ה- LMבהפקה הנרטיבית של אפזיים דו-לשוניים מפצה על קשיים בשליפת המילים, מגבירה את שטף הדיבור ומייעלת את היכולות התקשורתיות.