ISHLA Virtual 2021

תיקוף אבחון כצנברגר להערכת שפה בקרב ילדי גן באוכלוסיה החרדית

אביבית בן-דוד בת עמי מורנו סווטה פיכמן
החוג להפרעות בתקשורת, המכללה האקדמית הדסה, ישראל

הגישה הרב-תרבותית, המוטמעת בשנים האחרונות בעבודת קלינאי התקשורת, מדגישה את הצורך בהתאמת אבחון שפתי לתרבותו של המטופל. אבחון מותאם תרבותית מאפשר קבלת תוצאות מדויקות ויעילות יותר, משום שהוא מפחית הטיות העלולות להיגרם מחוסר היכרות עם ההליך האבחוני ועם הפריטים שבו.

אחת האוכלוסיות בעלות השונות התרבותית בישראל היא החברה החרדית. זוהי חברה המסתגרת ומתבדלת מרצון, ומעמידה בפני קלינאי התקשורת אתגר בהתאמת הטיפול והאבחון לערכיה ולגבולותיה המוגדרים. למרות המודעות הגוברת לחשיבות התאמת כלי האבחון, עדיין לא קיים בישראל אבחון שפתי המתוקף עבור ילדי החברה החרדית.

מטרת המחקר הנוכחי היתה לתקף את הגירסה המותאמת לאוכלוסיה החרדית של "אבחון כצנברגר- ערכה להערכת שפה של ילדים בגיל הגן" (כצנברגר, 2009). הגירסה המותאמת פותחה בשנת 2003 (מורנו ושות`, 2004).

במחקר השתתפו 251 ילדים בני 4-6 שנים מן החברה החרדית. 21 מתוכם הוגדרו ע"י קלינאיות תקשורת כבעלי לקות שפה ללא מוגבלות שכלית התפתחותית או לקות חושית ידועה. לנבדקים הועבר האבחון המותאם הבודק את המיומנויות השפתיות: עיבוד שמיעתי, אוצר מילים, דקדוק, מודעות פונולוגית, קטגוריות סמנטיות, וסיפורים על-פי סדרת תמונות.

מממצאי המחקר עולה כי האבחון המותאם הינו שקיל (אקוויוולנטי) לאבחון המקורי ובעל רגישות וסגוליות גבוהות. ביצועם של הילדים מחברה החרדית נמצא שונה ברוב הסעיפים מהנורמות הקיימות לאוכלוסיה הכללית: גבוה יותר בתחומי הדקדוק, המודעות פונולוגית והנרטיב ונמוך יותר במבדקי אוצר מילים.

לממצאים אלו יש השלכות קליניות חשובות מאחר והם מאפשרים לקלינאי התקשורת להשתמש באבחון המותאם לאוכלוסיה החרדית וכן מספקים מידע על תחומי החוזקה והחולשה בתחומי השפה בקרב ילדי גן בחברה החרדית.

מקורות:

יהודה-מורנו, ב` בריסקמן, ח`, בריל-בורק, ת`, בן-דוד, א, וכצנברגר, א`. (פברואר, 2014). התאמת אבחון כצנברגר להערכת שפה של ילדי גן לאוכלוסיה החרדית. מאמר שהוצג בכנס ה- 50 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת, תל-אביב.

כצנברגר, א` (2009). אבחון כצנברגר- ערכה להערכת שפה של ילדים בגיל הגן. משמר השרון: גיא סוכנויות.









Powered by Eventact EMS