הכינוס השנתי הדיגיטלי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2021

הערכת הידע, עמדות ושיטות עבודה בנוגע לחיסון קורונה בקרב עובדי מערכת הבריאות במהלך המגפה

author.DisplayName 1 author.DisplayName 1 author.DisplayName 2 author.DisplayName 1 author.DisplayName 1 author.DisplayName 1
1Pediatrics, Bnai Zion Medical Center
2Pediatrics, Poriya medical center

רקע -

מגפת הקורונה החלה ב 2019, למעלה מ65 מליון מקרי הדבקה דווחו בעולם, ולמעלה מליון וחצי מקרי מוות כתוצאה מקורונה. הפנדמיה גרמה לאיחוד כוחות של חברות התרופות הענקיות בשוק לתחרות על ייצור חיסון אפקטיבי נגד נגיף הקורונה. עד ספטמבר האחרון 320 תכשירים נרשמו כחיסונים פוטנציאלים חלקם בשלב פיתוח מוקדם או פרה- קליני.

המטרה העיקרית שלנו הינה הערכת ידע, עמדות ונהגים בקהילת עובדי מערכת הבריאות (KAP- Knowledge assessment and practice) בנוגע לחיסון COVID-19.

שיטות -

סקר חתך עצמי נשלחו לעובדי מערכת הבריאות להערכת עמדתך אודות החיסון החדש. סקר KAP מייצר נתונים המשמשים לזיהוי פערי ידע ודפוסי התנהגות העשויים לזהות בעיות וחסמים שיסייעו ביישום התערבויות בכדי לשפר את ההיענות לחיסון. תשובות של השאלון התבססו על סקאלה של ליקרט.

תוצאות-

בסקר השתתפו 213 עובדי מערכת הבריאות, 57% גברים, 60% רופאים, 98.5% מחוסנים על פי תוכנית החיסונים של משרד הבריאות, 80% מהעובדים קבלו חיסון השפעת העונתי. 9% מהנחקרים היו עם מחלות רקע, מרבית המשתתפים 89% לא חלו בקורונה אך כמחציתם שהו בבידוד. 63% עבדו במחלקות שטפלו בחולי קורונה. רבע מהנסקרים הביעו את הסכמתם המלאה לגבי קבלת החיסון החדש, 25% הסכימו חלקית, כ 17% לא הסכימו בכלל. כמחצית לא בטוחים שהחיסון מונע את המחלה או את סיבוכיה, והביעו תחושת פחד מתופעות הלוואי. מקורות המידע העיקריים אודות החיסונים היו בסדר יורד מאמרים, טלווזיה וחדשות.

מסקנות-

לצוות הרפואי חסר מידע חיוני אודות חיסון הקורונה ותופעות הלוואי שלו, נדרש מאמץ נוסף טרם התחלת קמפיין החיסונים נגד נגיף הקורונה להנגשת מידע והסברה כדי להגביר היענות לחיסונים.