הכינוס השנתי הדיגיטלי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2021

הפרעות שינה בילדים עם מחלת הכרסת

author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName
היחדה לגסטרואנטרולוגיה ילדים והיחדה למחלות ריאה והפרעות שינה בילדים, המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה

רקע: מחלת הכרסת (צליאק) נובעת מאי סבילות לגלוטן, במנגנון דלקתי-חיסוני הגורם לפגיעה ברירית של המעי הדק. שכיחות המחלה 1-3%, כאשר ישנה מודעות הולכת וגוברת להשלכות הרב מערכתיות שלה, כולל הקשר לתופעות נוירו-פסיכיאטריות. עבודות במבוגרים הראו קשר בין כרסת לאיכות שינה ירודה, אך עבודות בילדים חסרות. מטרת המחקר לבדוק את הקשר בין מחלת הצליאק והפרעות שינה בילדים, והשפעתה של דיאטה ללא גלוטן.
שיטות: עבודת חתך פרוספקטיבית. המשתתפים גויסו מקרב ילדים בני 3-12 שנים, שהתקבלו לצורך בדיקה אנדוסקופית בבית החולים הדסה הר-הצופים, מפברואר 2018 ועד פברואר 2020. לאחר הסכמה מדעת ההורים מילאו את שאלוני ה-Sleep Disturbance Scale for Children (SDSC) וה-modified Epworth Sleepiness Scale (mESS) ונאסף מידע לגבי הרקע הדמוגרפי והקליני. ניתוח התוצאות בוצע בהשוואה לילדים בריאים, שגויסו במסגרת המרפאה האורתופדית וילדים עם כאב בטן חוזר (Recurrent abdominal pain - RAP), ללא עדות היסטולוגית לכרסת. בהמשך בוצע מעקב טלפוני אחרי קבוצות הכרסת, לאחר התחלת הדיאטה, וקבוצת ה-RAP.
תוצאות: נכללו 101 ילדים, בני 2.8±6.5 שנים, 51% נקבות, 38 עם אבחנה סופית של כרסת, 18 עם RAP ו-45 בקבוצת הביקורת. ערך ה-SDSC הכולל היה 37.4±8.7, 41.4±11.3 ו-45.4±13.7 בקרב הילדים הבריאים, קבוצת הכרסת וקבוצת ה-RAP בהתאמה (p=0.024), עם הבדל מובהק בדומיין ההתעוררות (p=0.044) ומגמה בדומיין ישנוניות היתר (p=0.068). לא נמצא הבדל מובהק בניתוח ה-mESS. במסגרת המעקב, נמצא שיפור ב-SDSC בילדי הכרסת בהעדר שינוי בקבוצת ה- RAP (p=0.01).
סיכום: העבודה מצביעה על שיעור מוגבר של הפרעות שינה בילדים עם כרסת ו-RAP עם שיפור בתלונות בילדי הכרסת על דיאטה מתאימה. דרוש המשך מחקר עם קבוצה רחבה יותר להבהרת הגורמים להפרעות השינה בילדים אלה.