הכינוס השנתי הדיגיטלי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2021

עיכוב שגשוג תאים אריתרואידיים על ידי סרום חולי אי ספיקת כליות פדיאטריים, תפקיד אפשרי של אפופטוזיס

author.DisplayName 1 author.DisplayName 2 author.DisplayName 2 author.DisplayName 1 author.DisplayName 1
1מחלקת אשפוז ילדים ג, מרכז רפואי שניידר לרפואת ילדים
2החוג לביולוגיה תאית והתפתחות, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב

רקע אנמיה מהווה סיבוך משמעותי של אי ספיקת כליות כרונית ונובעת בעיקר מירידה בייצור אריתרופויאטין, על כן תחליפי אריתרופויאטין נמצאים במרכז הטיפול בחולים אלו. עם זאת, חלק משמעותי מהילדים סובל מעמידות לטיפול. במחקר קודם נמצא שסרום מחולים אורמיים עיכב שגשוג תאים אריתרולויקמיים (UT-7), ששגשוגם תלוי באריתרופויאטין. עבודה זו נועדה לאפיין מנגנוני עיכוב אריתרופויאזיס ע"י הסביבה האורמית ולבדוק מעורבות של אפופטוזיס בתהליך.

שיטות תרביות תאי UT-7 הודגרו עם סרום מ-35 מטופלים (גילאים 1-23 שנים): (1) 12 מטופלים בהמודיאליזה או דיאליזה פריטוניאלית ו-3 חולים עם מחלת כליות כרונית דרגה 5 שלא מטופלים בדיאליזה, כולם מקבלים תחליפי אריתרופויאטין, (2) 20 ילדים בריאים המשמשים כביקורת. שגשוג התאים נבדק בשיטת XTT ועיכוב בגדילה ע"י מבחן מחזור התא. מידת האפופטוזיס נקבעה לפי עוצמת הצביעה של אנקסין. נבדקה קורלציה בין תוצאות הניסויים in vitro למדדים קליניים של המטופלים.

תוצאות נמצא שסרום החולים מעכב את קצב שגשוג התאים בהשוואה לסרום הבריאים, כן נמצאה קורלציה שלילית בין גדילת התאים בחשיפה לסרום החולים למדד קליני של עמידות לאריתרופויאטין (ERI) Erythropoietin Resistance Index. סרום החולים הגדיל את אוכלוסיות התאים שנמצאו בשלבי אפופוטזיס מוקדם ומאוחר והפחית את אוכלוסיית התאים החיים. נמצאה קורלציה חיובית בין אוכלוסיית התאים בשלב אפופטוזיס מאוחר בחשיפה לסרום החולים לבין מדד ה-ERI. לא נמצא הבדל בהתפלגות התאים בשלבי מחזור התא בנוכחות סרום מהחולים והבריאים. נצפתה עלייה בשגשוג התאים בנוכחות סרום שנלקח טרם המודיאליזה בהשוואה לסרום שנלקח אחריה.

מסקנות סרום של חולים עם אי ספיקת כליות כרונית מעכב שגשוג תאים אריתרואידים ומקצר את משך חיי התא באמצעות עידוד מוות תאי אפופטוטי. ההשפעה המעכבת קשורה, לפחות בחלקה, לציר של הפעלת אריתרופויאטין.