הכינוס השנתי הדיגיטלי של החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית - חיפ"ק 2021

התערבות זעיר פולשנית של בלוטות הרוק בגיל הפדיאטרי: חמש שנות ניסיון של מרכז לטיפול במחלות בלוטות הרוק בילדים ומתבגרים

אירינה גודיס 1 אלכס אברמסון 2 אליאס סבאג 2 עודד נחליאלי 2 זהר לנדאו 1
1מחלקת ילדים, מרכז רפואי 'ברזילי', ישראל
2מחלקה לכירורגיה של הפה והלסתות, מרכז רפואי 'ברזילי', ישראל

רקע: מחלות בלוטות הרוק, לא זיהומיות, הינן נדירות יחסית בגיל הילדות וההתבגרות. איחור באבחנה וטיפול אנטיביוטי לא נחוץ הינם שכיחים. מטרות המחקר: לתאר את המהלך הקליני והאבחנתי של ילדים אשר עברו פרוצדורה זעיר פולשנית בשל מחלות שונות, לא זיהומיות, המערבות את הבלוטות הרוק.

שיטות: מחקר רטרוספקטיבי תצפיתי. נתונים דמוגרפיים וקליניים הוצאו מהתיקים הרפואיים של ילדים בגיל שנתיים עד 18 שנים אשר עברו פרוצדורה זעיר פולשנית במרכז הרפואי `ברזילי` בין 1.1.2015 עד 31.12.2019. פרטים לגבי המהלך לאחר הפרוצדורה נאספו על ידי שיחה טלפונית עם ההורים. תוצאות: 49 ילדים (26 בנים) עברו פרוצדורה: הגיל הממוצע היה 8.3±3.4 שנים. 37 ילדים אובחנו עם Juvenile recurrent parotitis (JRP), 6 ילדים עם סיאלוליתיאזיס, 5 ילדים עם רנולה וילד אחד עם JRP וסיאלוליתיאזיס. הילדים מקבוצת ה – JRP היו צעירים משמעותית מקבוצת הילדים עם הרנולה (p=0.012) ומקבוצת הילדים עם הסיאלוליתיאזיס (p=0.015). מהופעת האפיזודה הראשונה עד לפרוצדורה חלפו בממוצע 2.5 שנים (חציון – 3.1 שנים). הילדים עם JRP עברו סיאלואנדוסקופיה במהלכה בוצעו הרחבה והזרקת סטרואידים לצינורות הרוק הנגועים. ב-18 ילדים היתה החלמה מוחלטת לאחר הפרוצדורה. ב-18 ילדים חלה הטבה משמעותית עם ירידה במספר ההתקפים ובילד אחד לא חל כל שיפור. תמונה דומה נצפתה בקרב הילדים עם הסיאלוליתיאזיס. כל הילדים עם הרנולה עברו כריתה של הנגע עם החלמה מלאה.

מסקנות: מחלות בבלוטת הרוק אשר דורשות התערבות ניתוחית בגיל הילדות הינן נדירות יחסית. יש מקום להעלאת המודעות לבעיות אילו בקרב רופאי הילדים כדי לאבחן ולטפל בהתאם. סיאלואנדוסקופיה הינה פרוצדורה זעיר-פולשנית אשר מביאה להטבה ניכרת במהלך הקליני של בעיות שונות בבלוטות הרוק בילדים ומתבגרים.