ILAMI 2021 New

אפליקציה לאיכות חיי חולי סרטן

מור פלג 1 סילבנה קוואגליני 2 לוצ'יה סאקי 2 סימון ווילק 3 אנטה ליסובסקה 3
1מערכות מידע, אוניברסיטת חיפה, ישראל
2מערכות מידע ביולוגיות ורפואיות, אוניברסיטת פאביה, איטליה
3מדעי המחשב, אוניברסיטת פוזנאן

מגיפת הקורונה ותקופות הבידוד הארוכות גרמו לכולנו להבין מחד את הירידה באיכות החיים הנפשית והחברתית שחווים חולי סרטן, ומאידך את הפוטנציאל שטמון בטיפול מרחוק ע"י מערכת תומכת החלטה מבוססת עדויות ומעצימת-מטופל.

מטרתנו לפתח שיטות גנריות שרואות במטופל פרטנר, שבאמצעותן ניתן (1) להתאים למטופלים אישית כלים לשיפור החוסן הנפשי, לחץ נפשי ושינה, (2) שניתן ליישמם כהמלצות של אפליקציה תומכת החלטה לתרגילים שנעשים ע"י המטופלים בסביבתם הביתית, ו-(3) להשתמש בתאוריות פסיכולוגיות כדי להגדיל את היענות המטופלים.

התובנות שזיהינו כוללות:

(א) שיטות לזיהוי תוכן מתאים לא-תרופתי ומבוסס עדויות המגיע מעולמות המיינדפולנס והפסיכולוגיה החיובית, והתאמתו ליעדי איכות החיים הנפשית והחברתית ולתיווך ע"י אפליקציה שממליצה על תרגילים ופעילויות

(ב) שימוש במודל ההתנהגותי של פוג שמסביר שפיתוח הרגלים התנהגותיים חדשים (היינו היענות להמלצות) תלוי בקיום של טריגר שמזכיר למטופלים לבצע את הפעילות, התאמת קושי המשימה ליכולתם, ונתינת מוטיבציה למטופלים שמעודדת אותם לנסות ולהתמיד בפעילויות

(ג) שימוש בלמידת מכונה המופעלת על נתוני המטופל הנאספים מסנסורים של הטלפון החכם לניבוי זמנים אופטימליים לשליחת הטריגר

(ד) שימוש בחוקי החלטה להתאמה אישית של הפעילויות למטופל לפי יעדי הבריאות שלו

(ה) שימוש באונטולוגית לייצוג: מודל משתמש, פעילויות לא-תרופתיות לבניית חוסן נפשי, ותמריצים המבוססים על ניקוד שניתן למטופל לפי דפוסי היענות שלו להמלצות על הפעילויות

החלנו בפרוייקט לפני 15 חודשים. תוכנית היישום שלנו:

9 חודשים – פיתוח השיטות שתוארו בסעיף התובנות ויישום פשוט לשם הוכחת היתכנות

9 חודשים – יישום

12 חודשים – שימוש והערכה ע"י כמאה חולי סרטן באיטליה והולנד ואנשי הרפואה המטפלים בהם

הפרוייקט השיג כבר מספר תוצאות. שיטה א` פותחה ובאמצעותה רכשנו ידע לגבי 7 פעילויות מבוססות עדויות שעוזרות לשיפור בריאותם הנפשית של חולי סרטן. לפי הידע הזה הגדרנו כבר את האונטולוגיה של פרופיל המשתמש ואת מחלקות האונטולוגיה לפעילויות הלא-תרופתיות ואפיינו כמופעים של המחלקות הנ"ל 2 מתוך 7 הפעילויות. האונטולוגיה מתבססת על מלונים רפואיים סטנדרטיים ועל סטנדרט HL7 FHIR לנתונים רפואיים. מאמר בנושא נשלח לכינוס American Medical Informatics Annual Symposium. בנוסף, שני מאמרי כינוס שמשתמשים בסטים של נתוני סנסורים של שינויים בקצב לב שניתנים למדידה מטלפונים סלולריים לשם שיטה ג` התקבלו לפירסום [1-2].

תרומה. המחקר מפתח שיטות חדשות שניתנות לשימוש חוזר כדי לפתח אפליקציות בריאות לקהלי יעד אחרים ותוך שימוש בפעילויות לא-תרופתיות אחרות. שיטות אלה יכולות לשמש לפיתוח אפליקציות של רפואה מרחוק לשיפור בריאותם הנפשית של מטופלים ממגוון רקעים. השימוש בסטנדרטים רפואיים מקל על שילוב בידע הרפואי המקודד בבסיס הידע של האפליקציה עם נתונים מגליונות רפואיים. הערכת הצלחתה של האפליקציה בשנה האחרונה מצופה להדגים שיפור באיכות החיים של חולי סרטן, שתימדד ע"י שאלונים מתוקפים של patient-reported outcomes.

1. Lisowska, Wilk, and Peleg. Catching patient’s attention at the right time to help them undergo behavioural change: Stress classification experiment from Blood Volume Pulse. AI in Medicine 2021.

2. Lisowska, Wilk and Peleg. Is it a good time to survey you? Cognitive load classification from Blood Volume Pulse. IEEE Computer-Based Medical Systems, 2021.