רקע ורציונל: בשנים האחרונות גוברת בעולם מגמה של שיתוף מטופלים בתהליכים ומדיניות במערכת הבריאות. מגמה זו מבוססת על עיקרון "המטופל במרכז" מתוך הבנה שאוכלוסיית היעד יכולה לסייע בעיצוב ודיוק הפעולות שתשפענה עליה ואשר בעבר נקבעו על-ידי צוות ניהולי ומקצועי בלבד. לפני כשנתיים הוקמה בשיבא מרפאה וירטואלית חדשה במטרה לספק מענה לצרכים ייחודיים של מטופלי סוכרת סוג 1. היות ומדובר היה על גישה טיפולית חדשה, בעלת פוטנציאל גדול לשיפור השירות למטופלים, נדרש לאפיין היטב את את צרכי המטופלים ולהעריך את התועלות הרפואיות והסובייקטיביות של מעקב במרפאה חדשה זו.
מטרות: 1. להעריך ההשפעה שיש למעבר למעקב במרפאה וירטואלית על שביעות רצון המטופל במהלך השנה הראשונה לכניסתו למרפאה. 2. לבחון הקשר בין שביעות רצון המטופל לבין רמת מסוגלות לניהול וטיפול עצמי במהלך השנה הראשונה במרפאה. 3. לבחון הקשר בין שביעות רצון המטופל לבין איזון מדדי המחלה בשנה הראשונה.
תוצאות: נכון ליוני 2021 גוייסו למחקר 72 מטופלים, מתוכם 8 הראשונים גוייסו לשמש גם כ"יועצים". מתוך ראיונות אישיים שבוצעו עם כל המטופלים היועצים בעת הכניסה למרפאה וגיוס למחקר, ומתוך שאלון למילוי עצמי שמולא באותו מועד, דורגו מאפיינים בעלי חשיבות עבור מרפאה וירטואלית. החשובים ביותר לדעתם: זמן שלוקח להגיע ולחזור מהמרפאה, זמן המתנה בתורים במהלך הביקור, זמינות ונגישות של צוות המרפאה בין הביקורים. עיבוד ממצאי ביניים בוצע ביחס ל-52 מטופלים שהשלימו לפחות חצי שנת מעקב הדגים עליה מובהקת ברמת שביעות רצון המטופלים מסוג השירות (וירטואלי) בהשוואה למסגרת הטיפולית הקודמת (פרונטלית) וכן ירידה במקרי היפו- והיפר-גליקמיה מדיווח עצמי. עוד נמצאה עליה ברמת המסוגלות לטיפול עצמי במחלה מיחס למועד הכניסה למרפאה.
מסקנות ותובנות: בכדי לקדם מתן שירותים נגישים, מותאמים ותואמים את אוכלוסיית היעד יש מקום לשלב נציגי אוכלוסיית יעד כבר בשלב הפיתוח וכן תוך כדי הפעלה. נקיטה בגישה של שיתוף וקשיבות לתוצאותיו צפויות לשפר מדדים אובייקטיביים בעקבות שיפור במדדים סובייקטיביים כגון מסוגלות עצמית, שביעות רצון ואיכות חיים.
תרומה והשלכות להמשך: מחקרים קודמים מלמדים שרפואה מרחוק יכולה להיטיב במגוון של היבטים עם מטופלים כרוניים ככלל ומטופלי סוכרת סוג 1 בפרט בהתמודדות עם אתגרי הטיפול השוטף במחלתם. שילוב רפואה מרחוק עם גישת המטופל במרכז תקל על היצמדות ודבקות המטופלים בהמלצות הטיפוליות והם יהיו פעילים ומעורבים יותר בטיפול במחלתם.