רקע ומטרות: מחקר זה מאמץ את המושג ידידותיות לגיל המבוגר בעבודה כמשקף את המידה שבה ארגונים שומרים על ערכים ואקלים ארגוניים הקשורים לגיל אשר תומכים בצורכי התעסוקתיות של עובדים מבוגרים. למושג זה ארבעה ממדי תוכן: ערכים ארגוניים תומכים, התפתחות העובד, בריאות ושְׁלוֹמוּת העובד, וגמישות תעסוקתית. נבחן מודל ארגוני רעיוני חדש של התפקיד המשותף של גילנות ארגונית, אינטראקציה בין-גילית וערכים ארגוניים המייצגים ארבעה סוגים של תרבות ארגונית – ביצועיסטית, אדהוקרטית, אדמיניסטרטיבית ושבטית – בהיווצרותן של סביבות עבודה ידידותיות לגיל המבוגר.
שיטות: במחקר השתתפו 1,893 עובדים שהעריכו 32 ארגונים בישראל בשבעה ענפים: שירותי בריאות וסיעוד, מלונאות, תעשייה מסורתית, בנקאות ופיננסים, השכלה גבוהה, רשויות מקומיות ותקשורת. נערך ניתוח רב-רמות רב-משתני באמצעות מודלים מעורבים לינאריים מוכללים עם תכנון מקונן.
ממצאים: לצד הבדלים משמעותיים בין ארגונים וענפים שנצפו בהיבטי ידידותיות לגיל המבוגר בעבודה, נמצא קשר שלילי בולט בין גילנות ארגונית לבין כל ההיבטים, ואילו עם אינטראקציה בין-גילית נמצא קשר חיובי אך חלקי ומתון. בין סוגי התרבויות שנבדקו, נמצא קשר חיובי משמעותי בין תרבות שבטית לכל היבטי הידידותיות לגיל המבוגר בעבודה, בעוד שסביבות תרבותיות אחרות הציגו קשר חלקי בלבד.
מסקנות: שיפור יכולתם של ארגונים ליישם את המסוגלות התעסוקתית של עובדים מבוגרים עשוי להשתלב בתוכניות התערבות לצמצום גילנות ארגונית וחיזוק ערכים ארגוניים שבטיים. המושג ידידותיות לגיל המבוגר בעבודה והמדד שנלווה לו יכולים לקדם נקודת מבט ארגונית חיובית מתפתחת לעבודה בגיל מבוגר, ולשמש כלי תומך עיצוב מדיניות תעסוקתית לעובדים מבוגרים, הן ברמה הארגונית והן ברמה הציבורית-לאומית.