רקע: ירידה קוגניטיבית בגיל מבוגר הינה תופעה שכיחה. רבים הם הגורמים שיכולים להשפיע על הירידה הקוגניטיבית וחשוב לזהות את הגורמים שניתנים לשינוי. נשירת שיניים ולעיסה לא אופטימלית הם גורמי סיכון לירידה קוגניטיבית. נשירת שיניים בגיל מבוגר היא גם תופעה שכיחה. מחקרים מראים שאובדן שיניים קשור לתפקוד קוגניטיבי ירוד ואף לדמנציה בשל הירידה בפעילות הטרנסמוטורי וירידה בזרימת הדם לתאים הפירמידאליים במוח עקב הירידה בפעילות הלעיסה. נמצא גם שאיכות חיים ובדידות עשויים לתווך בקשר זה.
מטרות: מחקר זה נועד לבחון הן את הקשר האורכי בין מצב השיניים לבין הביצועים הקוגניטיביים בקרב מבוגרים באירופה והן את האפקט המתווך של בדידות ואיכות חיים על קשר זה.
שיטות: נערך ניתוח פרוספקטיבי תוך שימוש בנתונים של 38,614 משתתפים בני 50 ומעלה, שנלקחו מסקר הבריאות, ההזדקנות והפרישה באירופה (SHARE) משנת 2013 (בסיס) ו- 2015 (מעקב). שיטת הבוטסטראפינג עם אסטרטגיות הדגימה מחדש שימשה לבדיקת מודל מרובה מתווכים.
תוצאות: לכ- 23% מהמשתתפים היו להם שיניים טבעיות באופן מלא, ו- 38.2% היו להם שיניים חסרות שהוחלפו לחלוטין על ידי השתלות שיניים או שיניים תותבות. נמצא שהמשתתפים שהחליפו שיניים באופן חלקי, באופן מלא , או שהיו להם שיניים טבעיות באופן מלא, דיווחו על ביצועים קוגניטיביים טובים יותר בהשוואה לאלה שלא החליפו את השיניים שנשרו בכלל. בנוסף, איכות חיים ובדידות התגלו כגורמים מתווכים בקשר זה.
מסקנות: בשנות החיים המאוחרות יותר, מצב שיניים ירוד יכול להיות קשור ישירות לירידה קוגניטיבית או בעקיפין לביצועים קוגניטיביים נמוכים, בשל ירידה באיכות החיים ועלייה בתחושת הבדידות. על הקלינאים להיות מודעים הן לקשר בין נשירת שיניים לבין מצב קוגניטיבי של הזקן והן על ההשלכות על רווחתם של המבוגרים.