רקע: ניטור צמוד של מדדים קליניים של מטופלים אשר נמצאים בקהילה הוא כלי חשוב ביותר לשיפור היצמדות והיענות לטיפול וניהול מחלה כרונית. כך חולי סוכרת מסוג 2 אשר מתחילים טיפול תרופתי במיוחד טיפול באינסולין שנדרשים למדוד את רמת הסוכר מספר פעמים ביום לצורך יזון הסוכרת והתאמת תוכנית טיפול. כאשר מבקשים מהמטופלים לתעד בכתב את המדדים ומידע נדרש נוסף, במקרים מסויימים המידע נאגר אלקטרונית במכשיר כלשהו (כגון גלוקומטר), אך אינו כולל מאפיינים נוספים כגון: בצום, לאחר ארוחה, לאחר הזרקת אינסולין וכו`. בפועל המטופלים מנהלים רישום ידני של מצבם אך קיים קושי בהעברת המידע לצוות המטפל בצורה מסודרת ומדוייקת. הפתרון של חברת דטוס (Datos) מאפשר להתחבר למגוון סוגים של מכשירי מדידה (גלוקומטרים, סנסורים, מדי לחץ דם, משקלים, שעונים) ללא צורך להתמקד ביצרן מכשור בודד, באמצעות אפליקציה שמותקנת על הטלפון החכם של המטופל. בצד הרופא והצוות הטיפולי המידע מגיע מסודר ומאורגן ונשמר לצורך צפייה עתידית.
שיטות: מחקר חתך (cross-sectional study) אשר בדק מידת הצמדות לתוכנית ניטור דיגיטלי של רמות סוכר לתקופה עד 3 חודשים.
תוצאות: סה"כ 52 חולי סוכרת בגילאים 54.6 (±11.2) סוכרת מסוג 2 אשר טופלו באינסולין, קיבלו הפניה לניטור דיגיתלי. מתוכם 20 חולים ( 38.5% ) לא התקינו את האפליקציה. אצל 6 (11.5) מטופלים הייתה הצמדות מאוד ירודה לטיפול (>10 מדידות). 26 מטופלים (50%) נשארו בתוכנית בהצמדות ממוצעת 40%. נצפתה ירידה של המוגלובין המסוכרר HbA1C לפני ואחרי רישום לתוכנית [7.36% (6.84 ; 7.87) לעומת %6.81 (95% CI6.35 ; 7.25) 0.05>p]. נצפה גם קשר חיובי בין רמת ההצמדות לשימוש באפליקציה של Datos לבין ירידה של המוגלובין המסוכרר HbA1C ( r2=0.548 ).
מסקנות: מסתמן כי שימוש הבאפליקציה של Datos לניטור סוכר מרחוק אצל חולי סוכרת מסוג 2 המטופלים באינסולין הינו כלי יעיל לצורך מעקב ומדידת ההצמדות לטיפול. ההצמדות גבוה לשימוש באפליקציה קשורה לשיפור באיזון רמות סוכר. יש שביעות רצון גבוה, הן מצד המטופלים והן מצד המטפלים.