טרמינולוגיות רפואיות הן שפות המתארות היבטים שונים בעולם הרפואה והן מיועדות לתיעוד וקידוד המפגש הרפואי, לתקשורת בין מטפלים, בין ארגונים ולצרכי מחקר. שימוש נכון בשפה משותפת, מרכזית, אחידה ועדכנית יבטיח תיעוד מדויק, תקשורת דיגיטלית, שימוש יעיל במידע והתאמה לעולם הרפואי הדינמי. ניהול מגיפת הקורונה היוותה דוגמא מצוינת לחשיבות של קיום מידע רפואי אמין.
משנות השמונים, ישראל משתמשת בקלסיפיקציה מיושנת ICD9CM , אשר אינה נותנת מענה הולם לצרכי המערכת, מאחר ואינה מתעדכנת כבר שנים רבות. כמו כן, המושגים בה אינם מותאמים לשפה הרפואית ולכן הרופאים מתקשים לתעד אבחנות על פי הטקסט בה. לאור זאת, החלו ארגונים להוסיף זנבות ולפתח קודים מקומיים מבוססי ICD9 על מנת לתת מענה לצרכיהם. דבר זה גרם לחוסר אחידות בקידוד הרפואי ברמה הלאומית.
על רקע זה הוקם מיזם הטרמינולוגיה הרפואית הלאומית, שנועד לקדם שימוש בקידוד נתונים אחידים בכלל מערכת הבריאות. נושא זה קיבל משנה חשיבות עם החלטת הממשלה לקדם את נושא הבריאות הדיגיטלית במדינה ולמען מימוש החזון של מידע איכותי במערכת הבריאות הישראלית באמצעות אימוץ טרמינולוגיה רפואית אחידה לטובת מטופלים, מטפלים, חוקרים וקובעי מדיניות.
המיזם יקיף בסופו של דבר את כלל ארגוני הבריאות בישראל וארגונים משיקים, כגון ביטוח לאומי, חברות ביטוח וצה"ל, ויהווה בסיס לעבודה משותפת עם מערכות בריאות בעולם. הארגונים ייהנו משימוש בשפות המתעדכנות בשוטף ומותאמות לצרכי הרפואה המתחדשים ולצרכי עולם הבריאות בישראל. ניתן יהיה לקדם תהליכים של תחקור מידע אפקטיבי ולהנות מבסיס המאפשר פיתוח אפליקציות, אוטומטיזציה, קידוד אוטומטי מקריאת טקסטים ב-NLP, בקרה, שימוש במידע מתוך התיק הקליני לשם מחקר מעמיק ועוד.
הנושאים בהם יעסוק המיזם יהיו מקיפים, החל מהיבטי האינפורמטיקה הרפואית והנחיות השימוש בשפות, דרך הקמת תשתית טכנולוגית וכלה במענה לתכנון וקידום תהליכי הדרכה והטמעה. המיזם יפעל בשיתוף פעולה עם ארגוני הבריאות על מנת לקדם את אימוץ הטרמינולוגיות הרפואיות הלאומיות.
מפאת מורכבות התהליך הוא יבוצע בשתי פעימות. הפעימה הראשונה תכלול הטמעה של שפת SNOMED-CT שהיא שפה קלינית, שתוטמע במקביל להמשך השימוש ב-ICD-9-CM לצרכים אדמיניסטרטיביים.
הפעימה השנייה תכלול הטמעה של שפות אדמיניסטרטיביות. שפת ICD-11 של ארגון הבריאות העולמי נבחרה לקידוד האבחנות ובהמשך תיבחר שפת פרוצדורות מותאמת למערכת הבריאות הישראלית ולמערכת ההתחשבנות שלה.
חלק בלתי נפרד מהמיזם הוא לספק מיפויים איכותיים בין הטרמינולוגיות השונות על מנת להבטיח זרימה אחידה ונכונה של המידע בארגון.
במסגרת המיזם תוקם מינהלת טרמינולוגיה לאומית, שתהווה מוקד ידע ותהיה אחראית לניהול הקידוד האחיד. היא תהיה אחראית על אחידות המידע ועדכון עתי של כל הקטלוגים. כמו כן היא תוביל למיסוד הגרסה הישראלית המותאמת הן מול מערכת הבריאות הישראלית והן מול הארגונים הבינלאומיים המנהלים את הטרמינולוגיות.
אנו מזהים מספר מפתחות להצלחת המיזם, והעיקריים שבהם נוגעים לעבודה המשותפת עם ארגוני הבריאות. הובלה ניהולית בארגון והקצאת משאבים נדרשים, מודעות למורכבות ולאתגרים הצפויים, ניהול השינוי הצפוי והתגייסות משותפת של כלל מערכת הבריאות – כל אלו יאפשרו למיזם לצאת לפועל באופן שיתרום לכלל ארגוני הבריאות ולמערכת הבריאות בישראל.