גרונטולוגיה 2022

שירים שנס ליחם? - גילנות סמויה בעמדות כלפי שירים ישנים

רחלי ליטל גוילי 1 אהוד בודנר 2 יואב ברגמן 3
1המחלקה למוזיקה, אוניברסיטת בר-אילן
2החוג המשולב למדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן
3הפקולטה לעבודה סוציאלית, המכללה האקדמית אשקלון

מטרה: גילנות נמדדת לרוב באמצעות שאלוני עמדות ותפיסות כלפי זקנים, ולפיכך, היא עלולה להיות חשופה להטיית ריצוי חברתי. בהתאם, מטרת המחקר היא לנסות ולבדוק גילנות סמויה כפי שהיא באה לידי ביטוי ביחס כלפי שירים. שוער כי ככל ששירים ישנים ייתפסו על ידי צעירים כפחות אהובים, עמדותיהם תהיינה גילניות יותר, אך קשר זה לא יימצא בקרב זקנים.

שיטה: במחקר המקוון השתתפו בהתנדבות 214 אנשים בגיל 30-92. ביצענו מחקר מקדים בו נבחרו ששה שירים שנכתבו לפני יותר מ- 70 שנים, אשר הוגדרו כ"שירים ישנים". הנבדקים הקשיבו לחצי דקה מתוך כל שיר ולאחר מכן דרגו את רמת האהבה כלפיו. לאחר ההאזנה, ענו הנבדקים על שאלון למדידת עמדות גילניות ועל שאלוני רקע.

תוצאות: גיל מבוגר נמצא קשור לרמות גבוהות יותר של גילנות. כמו כן, ככל שהמשתתפים פחות אהבו את השירים הישנים, רמת הגילנות היתה גבוהה יותר. בהתאם להשערה, נמצאה אינטראקציה בין גיל המשתתפים ורמת האהבה שלהם לשירים הישנים וגילנות: צעירים שפחות אהבו שירים ישנים דיווחו על גילנות גבוהה, אך בקרב זקנים קשר זה לא נמצא מובהק.

מסקנות: התוצאות מוסברות באמצעות תיאוריית הזהות החברתית. אנו טוענים כי הנטייה להעדפת קבוצת הפנים (הטעות הבין-קבוצתית) בקרב צעירים עם נטייה גילנית הוכללה כלפי היבטי תרבות "ישנים", דהיינו כלפי שירים שהם בני למעלה מ-70 שנה. לעומת זאת, השירים הישנים עוררו בקרב המשתתפים הזקנים תחושות חיוביות (אולי אף נוסטלגיה), ועל כן לא התקשרה עמדתם כלפי השירים לנטיות גילניות. הבנת הפוטנציאל שיש בעמדות כלפי שירים לבטא עמדות בין-קבוצתיות תוכל לשמש בעתיד כבדיקה סמויה של דעות קדומות בכלל ומהדהדת מחדש את הפוטנציאל של המוזיקה לפילוג ולחיבור בין קבוצות חברתיות.