רקע: עם פרוץ מגפת הקורונה, והגעת החולה הראשון למרכז הרפואי, במרץ 2020, עלה הצורך במיפוי החולים החיוביים במרכז הרפואי ומחוצה לו.
מטרה: לזהות את המטופלים החיוביים לקורונה מתוך המרכז הרפואי, ולמקם את תוצאות בדיקות הנבדקים על המפה לפי כתובתם.
שיטות: פיתחנו מערכת WEB שייצגה את תוצאות בדיקות המעבדה שהגיעו למרכז הרפואי מקופות החולים מד"א והמרכז הרפואי (כ 120,000 בדיקות), מתאריך 20.3.2020 ועד היום. (תמונה מס` 1).
כל נקודה במפה מציינת כתובת של מטופל לפי מרשם האוכלוסין (נקודה אדומה, עבור נבדק שבדיקת הקורונה שלו חיובית, ונקודה ירוקה עבור נבדק שבדיקתו השנייה שלילית (אחרי ראשונה חיובית) או בבדיקה ראשונה שלילית). (תמונה מס` 2).
במקביל, מערכת רמזור מאושפזים, מייצגת את תוצאות בדיקת הקורונה שבוצעו לכל מטופלי המרכז הרפואי. (תמונה מס` 3).
כל שתי דקות סרקנו את תוצאות המעבדה. במידה וזיהינו מטופל חיובי מחוץ למחלקה נשלח מייל עם פרטי המטופל ליחידה למניעת זיהומים. והודעת טקסט למטופל עם סיסמה לפתיחת הקובץ. (תמונה מס` 4).
בנוסף, הצגנו רשימה של כל מטופלי המרכז הרפואי שעברו בדיקת קורונה ובהתאם לתוצאות המעבדה צבענו את התא ואת תאריך הבדיקה.
כחול - מטופל חיובי מהקהילה.
ירוק - בדיקה ראשונה שלילית או בדיקה שניה שלילית לאחר חיובית.
אדום - בדיקה חיובית.
כתום - בדיקה שלילית ראשונה לאחר שלילית.
תכלת - מחלים (לא מוצג בתמונה).
מנגנון אוטומציה ללא מגע אדם של שליחת תוצאות בדיקות קורונה מאובטחת בקבצי PDF לנבדקים לא מאושפזים דרך המייל וסיסמה לקובץ בSMS
תוצאות: מיפוי החולים איפשר למרכז הרפואי לייעץ לרשויות בסביבת המרכז הרפואי לסגור ישובים אדומים ורחובות בערים האדומות, זאת ללא טעויות שיכולות היו לקרות אם היה מעורב גורם אנושי, בזמינות מלאה של 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה.
המערכת עזרה בזמן אמת ליחידה למניעת זיהומים להגיע להחלטות לגבי הוצאה של מטופלים ממחלקת קורונה.
מנגנון שליחת תוצאות הבדיקה ללא מגע אדם באופן אוטומטי 24/7 חסך את הצורך במשאב אנושי ומנע טעויות אנוש.
מסקנות: מערכות מפה ורמזור מאושפזים יכולות להיות כלי עזר למרכזים רפואיים ולרשויות מקומיות לניתור מוקדי תחלואה ולזיהוי מוקדם של חולים לצורך הענקת טיפול הולם להם ולאוכלוסייה סביבם.