מטרות: ליישם ולהעריך מערכת תומכת החלטה ממוחשבת לבקרת איכות הטיפול הרפואי, אשר מודדת באופן שמבוסס על ייצוג קמר"ים, את ביצועי האחיות עבור פרוטוקול לטיפול בפצעי לחץ לחולים גריאטריים המאושפזים במרכז הרפואי הגריאטרי "הרצפלד" במחלקות הסיעודיות.
שיטה: המחקר כלל מס` שלבים: 1) בניית הפרוטוקול (הקמ"ר) לטיפול בפצעי לחץ בצורה ממוחשבת, כולל מדדי איכות הנגזרים מהפעלתו הנכונה; 2) פיתוח אלגוריתם מבוסס לוגיקה עמומה [fuzzy logic] להערכת מדדי האיכות השונים בשלבי הפרוטוקול, כולל ציונים על כל פעולה לפי הסוג שלה, המשקל שלה בכלל הטיפול, ופונקציית השייכות החלקית שלה; 3)פיתוח מערכת DASHBOARD מבוססת WEB ידידותית אשר נותנת אפשרות לאחות לצפות בביצועים השונים בחתכים שונים כגון שלבי הטיפול במחלקות, ואף להוציא את קבוצות החולים לפי רמת ביצועי הפעולות שקיבלו (ראה תרשים 1) ;4) הערכה טכנית של המערכת ושימושיות הממשק; 5) הערכה פונקציונאלית של המערכת בעזרת אחיות בכירות. לשם כך בחרנו 29 מטופלים באופן מקרי. אחות מומחית לסיעוד העריכה את ביצועי הצוות הרפואי לחצי מהמטופלים בעזרת המערכת החדשה ולחצי מהם ללא עזרת המערכת. אנו השווינו את הציון שהיא נתנה לציוני המערכת, וכן את הזמן שלקחת לה לבצע את ההערכה בלי ועם המערכת.
תרשים 1 - DASHBOARD בקרת איכות
ממצאים עיקריים: לא היו הבדלים מובהקים ( P>0.05) בין ערכי הציונים לרוב מדדי איכות הטיפול שנתנה האחות הבכירה באופן ידני, ללא סיוע המערכת, לבין ערכי הציונים של מדדי האיכות שנתנה המערכת. כלומר, באופן מעשי, נראה שהמערכת נותנת ציון למדדי איכות באופן דומה מאד לזה של אחות בכירה מנוסה.
כמו כן, לא היו הבדלים מובהקים ( P> 0.05) ברוב ערכי המדדים כאשר האחות הבכירה השתמשה במערכת החדשה, לעומת שימוש במערכת על ידי מהנדס ידע רפואי שמנוסה בשימוש במערכת. כלומר ע"י שימוש במערכת לאחר הדרכה קצרה, אחות בכירה מסוגלת למצוא את המדד ולתת את הערכת הביצוע הנכון שלו ברוב המקרים.
שימוש במערכת גם הוריד בצורה משמעותית את זמן ההערכה הממוצע שלקח לאחות לתת ציון לכל מטופל עבור כל המדדים, עם עקומת למידה מהירה: כבר בחולה ה 14 שהעריכה האחות, ירד משך ההערכה מ 1,039.29±242.4 שניות בממוצע, ל 634.29±303.87 שניות בממוצע.
מסקנות: מערכות תמיכת החלטה מבוססות קמ"רים מסוג זאת עשויות להעצים את הצוות הסעודי, אשר יוכל לנהל את הטיפול ביותר מאושפזים עם אותם משאבים, ביתר דיוק, ובסוגי תחלואה נוספים, תוך הפחתת עלויות הטיפול. כעת אנו מכינים את התשתית לשלב הפרוספקטיבי.
תרומה והשלכות להמשך: אנו מתכוונים להמשיך ולבצע מחקר נוסף שישלב בתוכו אחות מומחית נוספת, לחבר את המערכת לתיק הרפואי הממוחשב ולהפעיל גם בפרוטוקולים נוספים, כגון: טפול בכאב וזיהוי מוקדם של הדרדרות במצב מטופל.